ΔΙΕΘΝΗ

Επανεξετάζει τις σχέσεις με το Ισραήλ η Τουρκία

επανεξετάζει-τις-σχέσεις-με-το-ισραήλ-505609

Σε επανεξέταση των σχέσεών της με το Ισραήλ προχωρά η Τουρκία μετά την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στο πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας». Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και 10.000 χιλιάδες Τούρκοι διαδηλώνουν ξανά στην Κωνσταντινούπολη με συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς.

«Η Χαμάς έχει αντάρτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Κέρδισε μία εκλογή. Έχω πει στους Αμερικανούς ότι δεν θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και το ίδιο πιστεύω και σήμερα. Υπερασπίζονται τα εδάφη τους», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ως προς την επανεξέταση των σχέσεων με το Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίτς δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να περιορίσει τις διμερείς σχέσεις στο «ελάχιστο».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, η Άγκυρα «εξετάζει τις συμφωνίες με το Ισραήλ».

Ο Μπουλέντ Αρίντς τόνισε ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις σχέσεις της στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα παγώσει εντελώς.

«Ένα κράτος δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς ένα κράτος του οποίου την ύπαρξη αναγνωρίζει» επισήμανε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι δεσμοί με το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι, μετά τον θάνατο των εννέα ακτιβιστών, οι οποίοι κηδεύτηκαν την Παρασκευή στην Τουρκία σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα επεισόδια της Δευτέρας.

Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Δέκα χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν και πάλι χθες στην Κωνσταντινούπολη, αποδοκιμάζοντας το Ισραήλ και φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα υπέρ της Χαμάς.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του μεγάλου τεμένους του Βαγιαζήτ μετά την προσευχή της Παρασκευής με αφορμή τη νεκρώσιμη ακολουθία που τελείτο για τον δημοσιογράφο Τζεβντέτ Κιλιτσλάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την ισραηλινή έφοδο στο διεθνή στολίσκο.

«Κάτω το Ισραήλ», «Έξω από την Παλαιστίνη», «Ζήτω η παγκόσμια Ίντιφάντα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.

Το φέρετρο του δημοσιογράφου, που ήταν ένα από τα εννέα θύματα της επίθεσης της Δευτέρας, ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή και την τουρκική σημαία, ενώ οι συγκεντρωθέντες φώναζαν «Αλάχ Άκμπαρ» και κουνούσαν πράσινες σημαίες του Ισλάμ, αλλά και παλαιστινιακές και τουρκικές.

Την Πέμπτη είχαν συγκεντρωθεί 15.000 ως 20.000 άνθρωποι μπροστά σε άλλο τέμενος της πόλης φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου