ΔΙΕΘΝΗ

Η στιγμή που η αστυνομία πυροβολεί τον αφροαμερικανό στη Σάρλοτ των ΗΠΑ

η-στιγμή-που-η-αστυνομία-πυροβολεί-τον-704852

Εικόνες από μια βιντεοκάμερα που φορούσε στο σώμα του ένας αστυνομικός και από μια κάμερα τοποθετημένη στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου της αστυνομίας.

Η αστυνομία της Σάρλοτ έδωσε στη δημοσιότητα τα βίντεο του περιστατικού στο οποίο ένας μαύρος άνδρας, ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, σκοτώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στην πόλη αυτή των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Σάρλοτ-Μέκλενμπεργκ, Κερ Πάτνι, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εικόνες από «μια βιντεοκάμερα που φορούσε στο σώμα του» ένας αστυνομικός και αυτές «από μια κάμερα τοποθετημένη στο ταμπλό» ενός αυτοκινήτου της αστυνομίας θα δοθούν στη δημοσιότητα, ικανοποιώντας ένα αίτημα των διαδηλωτών που κάθε βράδυ μετά τον θάνατο του Σκοτ κάνουν πορείες στην πόλη.

Οι εικόνες αυτές μπορεί να επιτρέψουν να διασαφηνιστούν οι συνθήκες του θανάτου του 43χρονου άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία κρατούσε όπλο, ενώ οι οικείοι του αντιθέτως λένε ότι δεν είχε στο χέρι παρά ένα βιβλίο.

Από τα δύο βίντεο πάντως δεν είναι σαφές εάν κρατάει όπλο ή όχι.

«Αυτό που χρειαζόμουν είναι η επιβεβαίωση πως όταν γίνει η δημοσιοποίηση, αυτή δεν θα έχει καμιά αρνητική συνέπεια (…) και πλέον διαθέτω αυτή τη διαβεβαίωση», εξήγησε ο Πάτνι, έπειτα από πολλές ημέρες που η αστυνομία της Σάρλοτ αρνείτο να δώσει στη δημοσιότητα τα βίντεο.

Η οικογένεια του Σκοτ ήδη έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ένα πρώτο βίντεο-σοκ, το οποίο καταγράφει τον ήχο, αλλά όχι την εικόνα, του τι συνέβη όταν ο άνδρας σκοτώθηκε. Από τα πλάνα που τράβηξε η σύζυγος του θύματος είναι αδύνατον να εξακριβωθεί εάν ο άνδρας ήταν οπλισμένος ή όχι.

Ο Κερ Πάτνι ανέφερε πως οι αστυνομικοί είδαν μαριχουάνα και ένα όπλο, κι έκριναν πως η κατάσταση έθετε σε κίνδυνο «τη δική τους ασφάλεια και αυτή των πολιτών».

Θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα στοιχεία DNA, είπε ο αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης της Σάρλοτ.

Επί τέσσερις συνεχόμενες νύχτες, διαδηλώσεις και ταραχές συγκλόνισαν τη Σάρλοτ μετά το επεισόδιο αυτό, το πιο πρόσφατο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον των μαύρων στις ΗΠΑ.

Τα δύο τελευταία χρόνια η ένταση στις φυλετικές σχέσεις έχει κλιμακωθεί στη χώρα, που συγκλονίζεται κάθε τόσο από τους θανάτους αφροαμερικανών, συχνά άοπλων, από πυρά αστυνομικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου