Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρωσία – Πρώτη δοκιμή για την Κριμαία

άνοιξαν-οι-κάλπες-στη-ρωσία-πρώτη-δοκ-710691

Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρωσία, με περισσότερους από 110 εκατ. πολίτες να καλούνται να επιλέξουν από 6.500 υποψήφιους 14 κομμάτων τα 450 νέα μέλη της κρατικής Δούμας, της Κάτω Βουλής. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα που άνοιξαν τις πύλες τους ήταν στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να κυριαρχήσει, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει τη δημοτικότητά του να κυμαίνεται κοντά στο 80%.

Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Οι χαμηλές πτήσεις της τιμής των υδρογονανθράκων στις διεθνείς αγορές και οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ουκρανικής κρίσης προκάλεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης στη Ρωσία μετά την εμφάνιση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολιτική σκηνή το 1999. Οι εκλογές πραγματοποιούνται επίσης σ’ ένα ασυνήθιστο πολιτικό πλαίσιο, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Ειδικότερα, πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε εθνική κλίμακα μετά:
  • την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας,
  • τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μεταξύ κυβερνητικού στρατού και Ρωσοφώνων αυτονομιστών,
  • τη μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας – Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και
  • την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, που κατέστησε τη Ρωσία καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση του συριακού εμφυλίου.

Η ψηφοφορία αποτελεί και μια δοκιμή για την Κριμαία, όπου οι κάτοικοι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ρωσικές εκλογές. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκλογείς θα πρέπει επίσης να ψηφίσουν για την ανανέωση ορισμένων περιφερειακών Κοινοβουλίων και να εκλέξουν κυβερνήτες. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ θα διεκδικήσει για πρώτη φορά τη λαϊκή ψήφο μετά τον διορισμό του στον θώκο από το Κρεμλίνο το 2007.

«Σας ζητώ να προσέλθετε στις κάλπες, να ψηφίσετε, να εκφράσετε τη θέση σας. Κάντε την επιλογή σας, ψηφίστε για τη Ρωσία» τόνισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο 63χρονος Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου