ΔΙΕΘΝΗ

Θηλυκός «πυρήνας» στο Παρίσι

θηλυκός-πυρήνας-στο-παρίσι-780434
Μία από τις κεντρικές υπόπτους στη Γαλλία για την υπόθεση που ξεκίνησε από το εγκαταλελειμμένο όχημα με φιάλες αερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων, η Ορνέλα Ζ., τέθηκε υπό δικαστική έρευνα με κατηγορία του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης έχουν τεθεί υπό κράτηση σειρά προσώπων που, για πρώτη φορά, είναι σχεδόν όλες γυναίκες, δείχνοντας πως οι τζιχαντιστικές ομάδες πλέον προσανατολίζονται και σε στρατολόγηση γυναικών για διενέργεια επιθέσεων.

Η εξέλιξη στο φάκελο της 29χρονης Ορνέλα Ζ. ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τη γαλλική εισαγγελία. Η ύποπτη είχε συλληφθεί ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, και τα δακτυλικά της αποτυπώματα είχαν βρεθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που είχε βρεθεί, γεμάτο με φιάλες αερίου, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η 29χρονη είχε προηγουμένως ήδη μπει στο μικροσκόπιο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών λόγω της γνωστής της πρόθεσης να ταξιδέψει στη Συρία. Μαζί της είχε τεθεί υπό κράτηση και ένας άνδρας που βρισκόταν μαζί της, που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Στην ίδια υπόθεση, ακολουθώντας τα στοιχεία του αυτοκινήτου, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση σε σπίτι στην Εσόν (νότια του Παρισιού) για τη σύλληψη υπόπτων. Κατά την άφιξη των αστυνομικών υπάρξε συμπλοκή με τρεις γυναίκες έξω από το σπίτι -μεταξύ τους και η 19χρονη κόρη του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, Iνές Μαντανί.

Η 19χρονη επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν από τους αστυνομικούς και τελικά πυροβολήθηκε στο πόδι. Προηγουμένως, η 23χρονη Σάρα Χ. επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό με πολιτικά. Η τρίτη γυναίκα που ζούσε στο σπίτι, Αμέλ Σ., τέθηκε επίσης υπό κράτηαη, όπως και η 16χρονη κόρη της που θεωρείται ότι, παρά την ηλικία της, «ενδέχεται να εμπλέκεται στο σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης».

Η έρευνα μάλιστα πήρε ευρύτερη τροπή όταν διαπιστώθηκε ότι η Σάρα Χ. επρόκειτο να παντρευτεί τον Λαροσί Αμπαλά -τον δράστη της διπλής δολοφονίας σε σπίτι αστυνομικού έξω από το Παρίσι τον Ιούνιο. Μετά το θάνατο του Αμπαλά, σύμφωνα με την εισαγγελία, επρόκειτο να παντρευτεί τον Αντέλ Κερμίς, έναν από τους δύο δράστες της δολοφονίας του ιερέα Ζακ Αμέλ τον Ιούλιο μέσα σε εκκλησία στη Νορμανδία.

O επικεφαλής της εισαγγελίας του Παρισιού, Φρανσουά Μολάν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τις τελευταίες ημέρες εξαρθρώθηκε ένας τρομοκρατικός πυρήνας που απαρτιζόταν από νεααρές γυναίκες εντελώς δεκτικές στην ιδεολογία των τζιχαντιστών». Οι γυναίκες φαίνεται ότι καθοδηγούνταν από στελέχη της ISIS στη Συρία, λέγοντας πως «αυτό δείχνει πως η οργάνωση σκοπεύει να δημιουργήσει και γυναίκες ως μαχήτριες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου