ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός από την πυρηνική δοκιμή στην Βόρεια Κορέα

συναγερμός-από-την-πυρηνική-δοκιμή-στ-782236

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιβεβαίωση ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε στην πέμπτη και πιο ισχυρή από ποτέ δοκιμή πυρηνικών όπλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο,κατέγραψε σεισμό 5,3 βαθμών και μηδενικού εστιακού βάθους, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών. Η δοκιμή έγινε στις 9 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή 03:30 ώρα Ελλάδος.

Η Νότια Κορέα εκτιμά και εκείνη ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

Την πυρηνική δοκιμή επιβεβαίωσε και η ίδια η Β. Κορέα, με την κρατική τηλεόραση να ανακοινώνει ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Παράλληλα, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν “σοβαρές συνέπειες.”

Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν’ ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής. “Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Η Γαλλία καταδίκασε την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας στο Παρίσι.

“Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν’ αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του,” τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

Τι λέει το Πεκίνο

Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η επικράτηση συνθηκών χάους ή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής “δεν αποτελεί σοφή επιλογή” από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Διαμαρτυρία Ιαπωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Νότια Κορέα: Αυτοκαταστροφική πρόκληση

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου