ΔΙΕΘΝΗ

Σε πολεμική ετοιμότητα στην Κορέα

σε-πολεμική-ετοιμότητα-στην-κορέα-505609

Ετοιμος να προχωρήσει σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα εμφανίζεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, μόνο εάν οι Νοτιοκορεάτες επιτεθούν πρώτοι.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonap μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό, γεγονός που προκάλεσε νευρικότητα στις χρηματιστηριακές αγορές της Σεούλ.
Από την πλευρά της, η Σεούλ ξανάρχισε -μετά από έξι χρόνια- την μετάδοση μηνυμάτων προπαγάνδας κατά της Βορείου Κορέας.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως η νοτιοκορεατική κυβέρνηση διέταξε το στρατό να βρίσκεται σε «ετοιμότητα», πληροφορίες που δεν έχουν, ωστόσο, επιβεβαιώσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία προσχώρησε στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας «να τιμωρηθεί», επειδή βύθισε νοτιο-κορεατικό πολεμικό πλοίο στις 26 Μαρτίου, με αποτέλεσμα το θάνατο 46 ναυτικών.

Στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επίσημα από το «Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής».

Η Γαλλία ανήκει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου.

Στη γαλλική επίσημη ανακοίνωση, το συμβάν αυτό χαρακτηρίστηκε «εγκληματική ενέργεια».
Η Ρωσία κάλεσε τη Βόρειo και τη Νότιo Κορέα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μουνγκ-μπακ, ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση ύστερα από τις απειλές που διατύπωσε η Βόρεια Κορέα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν η Νότια Κορέα συνεχίσει να παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.

«Ο Ντ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ πρέπει να εργαστούν ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τη βύθιση της νοτιο-κορεατικής κορβέτας ως «τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10ετιών στην κορεατική χερσόνησο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει την Σεούλ με «καθολικό πόλεμο», αν η τελευταία καταφύγει σε εναντίον της μέτρα, σε σχέση με το ανωτέρω πολεμικό συμβάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου