ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Απομάκρυναν οκτώ παχουλές παρουσιάστριες ειδήσεων [εικόνες]

αίγυπτος-απομάκρυναν-οκτώ-παχουλές-π-794988

Από τη στιγμή που οι γυναίκες παρουσιάστριες απομακρύνθηκαν από τις ειδήσεις, η Αίγυπτος γνωρίζει ένα πρωτοφανές σοκ.

Η γνωστή παρουσιάστρια Khadija al-Khattab εξεδιώχθη πρώτη και αμέσως έγινε παγκόσμια διάσημη. Ντυμένη στα ροζ ή λεοπάρ συνήθως, με τα κόκκινα μαλλιά της να πέφτουν στους ώμους, το πρόσωπο της μιας από τις οκτώ παρουσιάστριες που απομακρύνθηκαν έγινε πασίγνωστο. Η ίδια μίλησε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες σε αραβικά κανάλια αλλά και σε διεθνείς εφημερίδες για να καταγγείλλει την απόφαση της διεύθυνσης του καναλιού.


«Δεν είμαι αναστατωμένη από την εντολή να διατηρούμε τη γραμμή μας. Συχνά μας έδιναν οδηγίες σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά η απόφαση ελήφθη τόσο βίαια και η διαφήμιση που έγινε στο θέμα ήταν ταπεινωτικά», δήλωσε η πρώην παρουσιάστρια στο κρατικό κανάλι της Αιγύπτου.


Η νέα πρόεδρος της αιγυπτιακής ραδιοτηλεόρασης, η Safa Hijazi, προκάλεσε σάλο στη χώρα της με τη δρακόντεια απόφαση να απολύσει τις παρουσιάστριες-βεντέτες, τις οποίες έκρινε πολύ παχουλές. Τις προειδοποίησε με έναν μήνα απομάκρυνση από το κανάλι και δίατας προκειμένου να επιστρέψουν. Η νέα πρόεδρος, γνωστή ως «σιδηρά κυρία» στην Αίγυπτο ήταν η ίδια παχύσαρκη παρουσιάστρια και αναγκάστηκε να χάσει 25 κιλά σε μερικούς μήνες, το 2007, όταν η διεύθυνση την είχε απομακρύνει από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων εξαιτίας του πάχους.
Το γεγονός ότι είναι γυναίκα αυτή που πήρε την σκληρή απόφαση δεν γλύτωσε την Safa Hijazi από τις κατηγορίες για μισογυνισμό και ρατσισμό. Ο διευθυντής του Κέντρου νομικής Ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες καταδίκασε την απόφαση και έκρινε ότι είναι αντίθετη με το αιγυπτιακό Σύνταγμα και τους διεθνείς κανονισμούς. Από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Δημοσιογραφίας του Καίρου Laila Abdelmeguid χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «καινοφανή και ενδιαφέρουσα» αλλά ζήτησε να απολυθούν και οι άνδρες παρουσιαστές που είναι παχύσαρκοι.


Η πρόεδρος του καναλιού δεν ενέδωσε, ωστόσο, στις πιέσεις και επιβεβαίωσε την απόφασή της λέγοντας ότι όλα τα κανάλια του κόσμου έχουν απαιτήσεις και κανόνες για τους παρουσιαστές. Θύμισε ότι η κάμερα προσθέτει κιλά και συμβούλευσε τις παρουσιάστριες να επωφεληθούν από την περίοδο δίαιτας για να σκεφτούν πώς μπορούν να καλυτερέψουν και το περιεχόμενο των εκπομπών τους.
Αυτό το ζήτημα που προκαλεί σάλο στην Αίγυπτο αναδεικνύει το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα. Το 75% των γυναικών και το 61% των ανδρών έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου ενώ οι γυναίκες της χώρας είναι πρώτες σε παχυσαρκία σε σχέση με όλες τις χώρες της Αφρικής και του αραβικού κόσμου.
Η βασική αιτία αυτής της παχυσαρκίας είναι η φτωχή διατροφή με βάση τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη. Το διάσημο tamiya, ένα μείγμα από κουκιά και ρεβύθια τηγανισμένα, είναι το εθνικό πρωινό για τους Αιγύπτιους, μαζί με μαύρο τσάι πολύ γλυκό. Οι κακές συνήθειες των γυναικών της Αιγύπτου που περνούν τον καιρό τους να μασουλάνε επιδεινώνει την κατάσταση.
Ωστόσο, τα παραπανίσια κιλά δεν δείχνουν να πτοούν τις Αιγύπτιες. «Δεν νομίζω ότι η εμφάνισή μου έχει κάτι αρνητικό για τις ειδήσεις», δήλωσε η Khadija al-Khattab. «Εξάλλου, μοιάζουμε με τις περισσότερες γυναίκες της Αιγύπτου και αυτό δεν είναι καθόλου απωθητικό».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου