ΔΙΕΘΝΗ

H Βρετανία επιθυμεί ένα ισχυρό ευρώ

h-βρετανία-επιθυμεί-ένα-ισχυρό-ευρώ-505609

Η Βρετανία χρειάζεται ένα σταθερό και ισχυρό ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε όμως ότι η χώρα του δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη της ΕΕ που θα έφερνε τη Βρετανία πιο κοντά στο ευρώ.
Ο Κάμερον βρέθηκε το Βερολίνο μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο Παρίσι κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός.
«Η Βρετανία επιθυμεί μια ισχυρή και σταθερή Ευρωζώνη», δήλωσε ο Κάμερον στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Ανγκελα Μέρκελ.
«Θέλω να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ανάληψη δράσης για τα ευρωπαϊκά ελλείμματα, η οποία όπως ξέρουμε θα είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών μας» συνέχισε.
Ωστόσο ο Κάμερον επέμεινε, τηρώντας τη συμφωνία του με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ που θα έδιναν περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ και δεν θα ενταχθεί στο ευρώ και επομένως η Βρετανία δεν θα ενέκρινε μια οποιαδήποτε συμφωνία που θα μας οδηγούσε να υποστηρίξουμε την ευρωζώνη, διευκρίνισε.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η σταθερότητα του ευρώ είναι σημαντική για τη βρετανική οικονομία.

Η καγκελάριος δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από τη γερμανική Κάτω Βουλή του πακέτου βοήθειας ύψους 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις που απαγορεύτηκαν μερικώς την Τετάρτη από τη Γερμανία, ο Κάμερον δεν άσκησε άμεσα κριτική στην απόφαση του Βερολίνου, αλλά δήλωσε αναφερόμενος στα υπερβολικά ελλείμματα και τα δημόσια χρέη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «αίτια» των οικονομικών προβλημάτων και όχι τα «συμπτώματα».
Στην ερώτηση αν η Βρετανία σχεδιάζει να μιμηθεί την αιφνίδια απαγόρευση από τη Γερμανία των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων ορισμένων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, απάντησε: «στη Βρετανία αυτό θα ήταν ένα θέμα της αρμοδιότητας της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και προφανώς θα πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις ο ενός του άλλου πάνω σε αυτά τα θέματα».

Εγκρίθηκε το πακέτο σωτηρίας του ευρώ
Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας υπερψήφισε χθες νόμο ο οποίος επιτρέπει την συνεισφορά της χώρας με το ποσό των 148 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εγγυήσεις για τη προστασία του νομίσματος.
Το πακέτο, όπου συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φτάνει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Κάτω Βουλή, γνωστή ως Μπούντεσταγκ ενέκρινε με 319 ψήφους υπέρ το νόμο, ενώ 73 βουλευτές τον καταψήφισαν και 195 απείχαν.
Στη συνέχεια, ο νόμος πήγε για ψηφοφορία και στην Ανω Βουλή, Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου