ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Χρήση χημικών όπλων στο Χαλέπι

συρία-χρήση-χημικών-όπλων-στο-χαλέπι-801248

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι πέθαναν και πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη κάποιου αερίου –που πιστεύεται ότι ήταν χλώριο– μαζί με βαρέλια με εκρηκτικά σε μια συνοικία του Χαλεπιού την Τετάρτη, ανέφεραν σήμερα νοσοκομειακές πηγές και μια οργάνωση αρωγής.

Ο Χάμζα Χατίμπ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Κουντς του Χαλεπιού, είπε σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ότι το νοσοκομείο έχει καταγράψει τέσσερις νεκρούς και 55 τραυματίες από δηλητηρίαση με αέριο. Επτά άνθρωποι παραμένουν ακόμη για νοσηλεία.

Ο Χατίμπ διευκρίνισε ότι έχει κρατήσει ρούχα των ασθενών και κομμάτια από τα βαρέλια προκειμένου να αναλυθούν για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Η οργάνωση Πολιτική Άμυνα Συρίας, η οποία παρέχει υπηρεσίες αρωγής και διάσωσης στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και 22 τραυματίες μετά τη ρίψη ενός βαρελιού που περιείχε αέριο στη συνοικία Ζουμπντίγια. Η ομάδα αυτή, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ουδέτερη και αποτελείται από εθελοντές διασώστες, διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει τι ήταν αυτό το αέριο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελικόπτερα έριξαν βαρέλια με εκρηκτικά στις συνοικίες Σάιφ αλ Ντάουλα και Ζουμπντίγια, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία μια γυναίκα και το παιδί της.

Το Aleppo Media Centre, μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη της συριακής αντιπολίτευσης, ανήρτησε στον ιστότοπό του ένα βίντεο που όπως υποστηρίζει δείχνει θύματα της επίθεσης με αέριο. Δύο άνδρες που μίλησαν στην πύλη αυτή επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε έντονη οσμή αερίου στην περιοχή και κατόπιν οι κάτοικοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διαψεύδουν ότι έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Η Δύση στο παρελθόν έχει κατηγορήσει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για επιθέσεις με χλώριο και άλλες χημικές ουσίες. Από την άλλη, η Δαμασκός και η Ρωσία κατηγορούν τους αντάρτες ότι ρίχνουν δηλητηριώδη αέρια.

Την ανησυχία της για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για επίθεση με χημικά στο Χαλέπι εξέφρασε σήμερα η Γαλλία. Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό “καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο όλες τις επιθέσεις” εναντίον αμάχων, και ιδίως εκείνες στις οποίες χρησιμοποιούνται χημικά όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου