ΔΙΕΘΝΗ

Εγινε του… Κορλεόνε: Η ιταλική κυβέρνηση διέλυσε το Δημοτικό Συμβούλιο της γενέτειρας του Νονού

εγινε-του-κορλεόνε-η-ιταλική-κυβέρνη-801742

Το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε, ιστορικού φέουδου της σικελικής μαφίας που ενέπνευσε την τριλογία του Φράνσις Κόπολα “Ο Νονός”, διαλύθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία το θεωρεί ύποπτο ακριβώς ότι έχει διαβρωθεί από τη μαφία.

Η κεντροαριστερή ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες το βράδυ την απόφαση να τεθεί το Κορλεόνε υπό τον έλεγχο επιτρόπων διορισμένων από την ίδια εν αναμονή της διεξαγωγής νέων εκλογών. Η ίδια απόφαση ελήφθη και για άλλες τρεις πόλεις της νότιας Ιταλίας, η μία κοντά στη Νάπολη, οι δύο άλλες στην Καλαβρία, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην τριλογία του Κόπολα, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούτζο, το Κορλεόνε, μια μικρή πόλη κοντά στο Παλέρμο, είναι η γενέτειρα του “νονού” Βίτο Κορλεόνε, που ενσαρκώνεται από τον Μάρλον Μπράντο και στη συνέχεια, ως νεαρός, από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Μολονότι θεωρείται από καιρό συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα, είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο του Κορλεόνε διαλύεται με κυβερνητική εντολή, μια διαδικασία που έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 200 ιταλικούς δήμους από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

Στην περίπτωση του Κορλεόνε, η απόφαση ακολουθεί έναν έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από το υπουργείο Εσωτερικών και αποκάλυψε πως συγγενείς μαφιόζων προσλαμβάνονταν από το δημοτικό συμβούλιο. Αποκάλυψε επίσης ανωμαλίες στη διαχείριση μιας δημοτικής γαλακτοκομικής εκμετάλλευσης.

Η επιθεώρηση αυτή είχε αποφασιστεί έπειτα από εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την κατακύρωση, από προηγούμενη δημοτική αρχή, ενός συμβολαίου για την κατασκευή ενός νέου δημόσιου κτιρίου στην πόλη.

Στο Κορλεόνε γεννήθηκαν ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο και ο Σαλβατόρε “Τοτό” Ριίνα, δύο πρώην αρχηγοί της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας. Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο πέθανε τον περασμένο μηνα και ο Τοτό Ριίνα συνελήφθη το 1993.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου