ΔΙΕΘΝΗ

Διαφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο

διαφωνία-στο-ευρωκοινοβούλιο-851206

Διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδηγούν σε μετάθεση της ψηφοφορίας για τη στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, γνωστή ως «Ευρώπη 2020». Στο Στρασβούργο επικυρώθηκαν ψηφίσματα σχετικά με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, τον έλεγχο του δημοσίου χρέους και την πολιτική συνοχή.
Παρά τις επίπονες διαβουλεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπήρξε συμφωνία επί της στρατηγικής «ΕΕ 2020» και οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν εν τέλει (με 372 ψήφους υπέρ, 270 κατά και εννέα αποχές) να αναβάλουν την ψηφοφορία επί των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν για την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, που προβλέπεται για τα μέσα Ιουνίου.
Η ψηφοφορία για την οικονομική στρατηγική της ΕΕ για την ερχόμενη δεκαετία θα πραγματοποιηθεί δηλαδή ακριβώς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Παρά τις πολλές προτάσεις που διατυπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας για την ανάκαμψη της οικονομίας: φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επιβολή νέων φόρων, δημιουργία ενός νομισματικού ταμείου κλπ, οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση.

Οι Σοσιαλιστές κατηγόρησαν τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους ότι θέλουν «να κάνουν την Ευρώπη να τρώει ξερό ψωμί και αλάτι» σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και τάχθηκαν αντιθέτως υπέρ «ενός προγράμματος δράσης για την απασχόληση» για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.

Από την πλευρά τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και οι Φιλελεύθεροι, παρουσιάστηκαν πολύ διχασμένοι όσον αφορά την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ιδέα για την οποία δεν θέλουν καν να ακούσουν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί Φιλελεύθεροι.
Ενιαία αγορά
Σε σειρά ψηφισμάτων που ενέκρινε χθες το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ένωσης, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η ορθή αξιοποίηση της πολιτικής συνοχής, είναι κρίσιμες για την επιτυχία της στρατηγικής «ΕΕ 2020» για την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την ολομέλεια με 578 ψήφους έναντι 28 και 16 αποχές.
Εξυγίανση
των δημοσίων
οικονομικών
Με άλλο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 302 ψήφους έναντι 275 και 34 αποχές, ο έλεγχος του χρέους χαρακτηρίζεται προτεραιότητα και ζητείται η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ποιότητας του χρέους κάθε κράτους-μέλους και η επιτήρηση, επίσης από την Επιτροπή, των εθνικών στατιστικών στοιχείων.
Επισημαίνεται δε ότι η αυστηρότερη επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να προχωρήσει σε μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χρέους των κρατών-μελών με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου