ΔΙΕΘΝΗ

«Εμφύλιος» για τη διαδοχή του Μπαϊκάλ

εμφύλιος-για-τη-διαδοχή-του-μπαϊκάλ-851206

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με αφορμή την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ εξαιτίας ροζ σκανδάλου.
Τη στήριξή τους στον Κ. Κιλιτσντάρογλου έσπευσαν να εκφράσουν 58 από τους 97 βουλευτές του CHP, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Οντέρ Σαβ, συντάχθηκε και αυτός με το νέο υποψήφιο.
Από την άλλη πλευρά, σχόλιο που αποδίδεται σε υποστηρικτές του Ντενίζ Μπαϊκάλ ή ακόμα και στον ίδιο και δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα αναφέρει ότι η πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου ο Μπαϊκάλ την ηγεσία του κόμματος είναι μεγάλη και ότι τα μέλη του κόμματος δεν θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον που έχει διαφορετική ταυτότητα από την πλειοψηφία.
Η αναφορά αυτή είχε ως στόχο την καταγωγή του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι αλεβίτης και πολλοί υποστηρίζουν ότι μιας κι έχει γεννηθεί στο Τούντζελι της νοτιοανατολικής Τουρκίας πρέπει να είναι κουρδικής καταγωγής.
Οι υποστηρικτές Ντ. Μπαϊκάλ κάνουν λόγο για «προδοσία» του Κ. Κιλιτσντάρογλου και περιγράφουν τον Οντέρ Σαβ, ως «υποκινούμενο» από τη CIA σε συνωμοσία ανατροπής του Μπαϊκάλ.
Η πλευρά του Ντ. Μπαϊκάλ εκτιμούσε ότι κανείς δεν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, με αποτέλεσμα η επιστροφή του να αποτελέσει μονόδρομο.
Ο Κ. Κιλιτσντάρογλου άφησε, πάντως, να φανεί ξεκάθαρα ότι δεν έχει ανάγκη την «άδεια» του Μπαϊκάλ, γράφει η Hurriyet. Ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν ο παραιτηθείς πρόεδρος του κόμματος αποφασίσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, εκείνος θα διεκδικήσει το χρίσμα.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι κινήσεις αυτές καθιστούν αναπόφευκτη την εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Προβλέπουν ότι η μόνη διέξοδος για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος είναι να δεχθεί, τη θέση του επίτιμου προέδρου.
Η εκλογή του νέου προέδρου έχει προγραμματισθεί να γίνει στο συνέδριο του κόμματος το σαββατοκύριακο.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επονομαζόμενος και Γκάντι, λόγω της ομοιότητάς του με τον Ινδό ηγέτη, είναι 62 ετών και προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση και ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.
Tο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου