ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: F16 επιχείρησαν να καταρρίψουν τον Ερντογάν στον αέρα

reuters-f16-επιχείρησαν-να-καταρρίψουν-τον-ερν-814171

Νέα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται μαρτυρίες, δύο μαχητικά F-16 που ήλεγχαν οι πραξικοπηματίες πλησίασαν και «παρενόχλησαν» το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Είχαν απενεργοποιήσει τα ραντάρ του αεροσκάφους, ενώ άλλα δύο F-16 προστάτευαν τον Τούρκο πρόεδρο είπε στο Reuters πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος και συμπλήρωσε «Τώρα, γιατί δεν άνοιξαν πυρ… αυτό είναι ένα μυστήριο».

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιβεβαίωσε στο Reuters το συμβάν, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το αεροσκάφος του Ερντογάν έμπλεξε σε μπελάδες ενώ βρισκόταν στον αέρα». «Απέφυγε το θάνατο για λίγα μόλις λεπτά» είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Επιπλέον οι πραξικοπηματίες, γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν παραθέρισε στο Μαρμαρίς, βομβάρδισαν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε όμως ο Τούρκος πρόεδρος είχε προλάβει να φύγει με το προεδρικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα τρία ελικόπτερα, με 40 κομάντος, απογειώθηκαν από τη Σμύρνη με στόχο να εντοπίσουν τον Τούρκο πρόεδρο. Τα ελικόπτερα έφτασαν στο Μαρμαρίς και εκεί έγινε μάχη σώμα με σώμα με 100 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων που φρουρούσαν τον Ερντογάν.

Ωστοσο όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πληροφόρηση για την κίνηση των στασιαστών και την απόπειρα εναντίον του και την τελευταία στιγμή διέφυγε και κατέφυγε σε κοντινό σημείο, όπου βρισκόταν υπό την προστασία περίπου 100 ανδρών των ειδικών δυνάμεων. Ακολούθησε μάχη και πραξικοπηματίες έπληξαν με ρουκέτα από αεροσκάφος το ξενοδοχείο, ωστόσο ο Ερντογάν είχε διαφύγει. Τα σημάδια από τη μάχη που έγινε περιγράφει το πρακτορείο Anadolu που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με εικόνες του βομβαρδισμένου ξενοδοχείου.

(THETOC.GR)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου