ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμος να συμμορφωθεί με απόφαση έκδοσής του δηλώνει o Γκιουλέν

έτοιμος-να-συμμορφωθεί-με-απόφαση-έκδ-814214

Έτοιμος να συμμορφωθεί με ενδεχόμενη απόφαση των αμερικανικών αρχών για έκδοσή του στην Τουρκία, δηλώνει κατά το Reuters, o Φετουλάχ Γκιουλέν, ο 75χρονος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο δείχνει ο Ερντογάν ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης» είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους.

Η έκδοση του Γκιουλέν έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει «είτε απελάστε τον Γκιουλέν, είτε δώστε τον σε εμάς» και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές, αλλά και πως «οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσυλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, καταδίκασε «με τους πιο κατηγορηματικούς όρους» την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μιλώντας στους New York Times και ερωτηθείς εάν υποστηρικτές του συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν απάντησε πως «αγνοεί ποιοι είναι οι υποστηρικτές του» και συνεπώς «δεν μπορεί να μιλήσει για την όποια συμμετοχή τους», εξηγώντας ότι ζει «μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια».

Άφησε μάλιστα υπαινιγμούς ότι ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Έσπευσε, όμως, να δηλώσει ότι αρνείται να προχωρήσει «σε κατηγορίες χωρίς αποδείξεις».

«Ορισμένοι ηγέτες οργανώνουν ψεύτικες επιθέσεις καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους και οι άνθρωποι αυτοί έχουν στο μυαλό τους τέτοιου είδους σενάρια» δήλωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου