ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίπτει τις κατηγορίες για ρατσισμό ο αστυνομικός που σκότωσε τον Καστίλε

ηπα-απορρίπτει-τις-κατηγορίες-για-ρατ-818033

Ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Φιλάντο Καστίλε στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στη Μινεσότα άνοιξε πυρ επειδή ο τελευταίος είχε όπλο κι όχι εξαιτίας του χρώματος του δέρματoς του, υποστήριξε χθες ο δικηγόρος του αστυνομικού.

Ο Τζερόνιμο Γιάνεζ, ένας αστυνομικός της πόλης Σεντ Άντονι, κοντά στη Μινεάπολις, «αντέδρασε στην παρουσία ενός πιστολιού» όταν πυροβόλησε τον Φιλάντο Καστίλε, δήλωσε ο δικηγόρος Τόμας Κέλι στους New York Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ δεν είχε καμία σχέση με ρατσιστικά κίνητρα.

Την Τετάρτη ο Φιλάντο Καστίλε, ένας 32χρονος Αφροαμερικανός, σκοτώθηκε από τα πυρά του αστυνομικού, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στα μάτια της συντρόφου του και της κόρης της στο Φάλκον Χάιτς, κοντά στο Σεντ Πολ της Μινεσότα στη διάρκεια ενός ελέγχου για έναν σπασμένο προβολέα.

Είχε «άλλους λόγους από την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να σταματήσει το αυτοκίνητο», σημείωσε επίσης ο Κέλι, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Ο Φιλάντο Καστίλε «δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του αστυνομικού», πρόσθεσε ο δικηγόρος του αστυνομικού.

Στο βίντεο, που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο η σύντροφος του Καστίλε, βλέπει κανείς τον 32χρονο υπάλληλο κυλικείου σχολείου να κάθεται στη θέση του οδηγού με τη μπλούζα του γεμάτη αίματα, ενώ τελεί υπό την απειλή του όπλου ενός αστυνομικού.

Η σύντροφός του λέει ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Καστίλε την ώρα που αυτός έψαχνε για την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Καστίλε είχε ενημερώσει τον αστυνομικό ότι είχε στην κατοχή του ένα όπλο, για το οποίο είχε άδεια.

Ο Καστίλε ήταν ο δεύτερος Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια εβδομάδα, μετά τον θάνατο την Τρίτη του Άλτον Στέρλινγκ, ενός πλανόδιου πωλητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού στη Λουιζιάνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου