ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό

το-ισλαμικό-χαλιφάτο-ανέλαβε-την-ευθύ-831718

Την ευθύνη για τη χειρότερη επίθεση με μαζικούς πυροβολισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου Amaq που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

«Η ένοπλη επίθεση με στόχο γκέι νυχτερινό κλαμπ στην πόλη του Ορλάντο στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, που άφησε πίσω περισσότερους από 100 νεκρούς ή τραυματίες, διαπράχθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει το πρακτορείο των τζιχαντιστών.

Πάντως, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι η ανάληψη ευθύνης δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί. «Το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε απλά μια ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι [η οργάνωση] είναι υπεύθυνη. Δεν έχει επιβεβαιωθεί» είπε ο Νέλσον σε δημοσιογράφους στο Ορλάντο.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά το διάγγελμα που απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους, επισημαίνοντας ότι την υπόθεση χειρίζεται το FBI και επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τα κίνητρα του δράστη.

Αξιωματούχοι του FBI είχαν σημειώσει από τις πρώτες ώρες μετά το μακελειό ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία». Εντούτοις, τα κίνητρα και οι διασυνδέσεις του ερευνώνται και δεν υπάρχουν επί του παρόντος περαιτέρω στοιχεία.

Στη δημοσιότητα έχουν έλθει πληροφορίες ότι ο δράστης, ο Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής Ομάρ Ματίν, τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους πριν σπείρει τον πανικό και τον θάνατο στο κλαμπ Pulse.

«Το γεγονός ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα καλεί τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, [το γεγονός ότι] στοχοθετήθηκε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Gay Pride και- εφόσον επιβεβαιωθεί- το ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές επιβολής της τάξης ο ένοπλος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, βουλευτής Άνταμ Σιφ.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου