ΔΙΕΘΝΗ

Ποδοσφαιρική «εκεχειρία» στο μέτωπο των απεργιών ζητά ο Ολάντ

ποδοσφαιρική-εκεχειρία-στο-μέτωπο-836994

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τη συνέχιση της απεργίας στις συγκοινωνίες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που ξεκινά στη Γαλλία την Παρασκευή, την ώρα που τα συνδικάτα δεν υποχωρούν στη μάχη για τα εργασιακά.

Ανάμεικτο εμφανίζεται το κλίμα στην κοινή γνώμη, η οποία τάσσεται αφ’ ενός εναντίον των παρατεταμένων κινητοποιήσεων αλλά, αφ’ ετέρου, σημαντικό της μέρος είναι και εναντίον του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποκλεισμοί στα διυλιστήρια είχαν προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό με καύσιμα ενώ στη συνέχεια στο χορό μπήκαν οι σιδηρόδρομοι, με απεργία που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει και εργαζόμενοι στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

Η κινητοποίηση συγκεκριμένα στους σιδηροδρόμους αφορά τόσο το νόμο για τα εργασιακά, στον οποίο έχει κηρύξει πόλεμο κυρίως το συνδικάτο CGT, αλλά και τη διαμάχη για το ωράριο εργασίας. Η απεργιακή κινητοποίηση στην Air France που έχει εξαγγελθεί για το Σάββατο (δεύτερη ημέρα του πρωταθλήματος) αφορά το μισθολογικό.

Η κυβέρνηση παραμένει άτεγκτη, λέγοντας πως δεν θα υποχωρήσει από τη γενική φιλοσοφία του νόμου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε πως οι κινητοποιήσεις έχουν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία, όμως πλήττουν την εικόνα της χώρας. Όσο πλησιάζει το πρωτάθλημα Euro, ειδικά η δεύτερη διάσταση γίνεται εντονότερη.

«Κανείς δεν θα το καταλάβαινε αν τρένα και αεροπολάνα εμπόδιζαν τους φιλάθλους να μετακινηθούν, έστω κι αν το πρωτάθλημα το ίδιο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί» ανέφερε ο Ολάντ μιλώντας στο France Inter.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων να κάμπτεται όσο τραβούν σε μάκρος.

Σε έρευνα του BVA, το 54% των ερωτηθέντων εκφράζεται εναντίον των κινητοποιήσεων -προηγουμένως, τέτοιο ήταν το ποσοστό όσων τις υποστήριζαν.

Όσον αφορά το επίδικο, τις αλλαγές στα εργασιακά, το 29% θεωρεί πως ο νόμος δεν πρέπει να αλλάξει και πρέπει να περάσει όπως είναι. Τέτοιο, 29%, είναι το ποσοστό όσων αντιθέτως πιστεύουν πως πρέπει να αποσυρθεί, ενώ ένα 41% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαπραγματευτεί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου