ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Βρέφος με μικροκεφαλία γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσι

ηπα-βρέφος-με-μικροκεφαλία-γεννήθηκε-839763

Μια γυναίκα από την Ονδούρα που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επισκέπτρια γέννησε την Τρίτη στο Νιού Τζέρσι ένα κοριτσάκι με μια γενετική ανωμαλία που αποδίδεται στον ιό Ζίκα, ανέφεραν τοπικά μέσα χθες.

Το βρέφος έχει έντονη μικροκεφαλία, ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, και γεννήθηκε με καισαρική τομή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Χάκενσακ στην ομόνυμη πόλη, ανέφερε ο ιστότοπος NorthJersey.com.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι η μόλυνση εγκύων γυναικών από τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορεί να δημιουργήσει μικροκεφαλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν τον ιό με το σύνδρομο Guillain-Barre, ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο που δημιουργεί προσωρινή παράλυση σε ενήλικες.

Η σχέση μεταξύ του ιού και της μικροκεφαλίας ανακαλύφθηκε το φθινόπωρο πέρσι στη Βραζιλία, η οποία έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει 1.300 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που συνδέει άμεσα με μολύνσεις από τον ιό.

Το βρέφος στο Νιού Τζέρσι υποφέρει επίσης και από προβλήματα στα έντερα και στην όραση, είπε ο επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου Μάνι Αλβάρεζ στο NewJersey.com.

“Μπορείς να δεις τον πόνο στην καρδιά της”, είπε ο Αλβάρεζ για τη μητέρα του βρέφους, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι ιθύνοντες του νοσοκομείοιυ δεν έκαναν δηλώσεις.

Η 31χρονη μητέρα, τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε έρθει από τις Ονδούρες, όπου την τσίμπησε κουνούπι με τον ιό, και έμενε με συγγενείς της περίπου ένα μήνα πριν γεννήσει.

Τον Ιανουάριο, το κρατικό κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών των ΗΠΑ είπε ότι μια γυναίκα που είχε ζήσει στη Βραζιλία γέννησε ένα μωρό με μικροκεφαλία στην πολιτεία της Χαβάης.

Ο ιός έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες τις Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το βάρος των περιπτώσεων να καταγράφονται στην Βραζιλία. Στην Κεντρική Αμερική, οι Ονδούρα είναι η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης (19.000) και με τουλάχιστον 238 από αυτές να είναι εγκύων. Η χώρα έχει επίσης και τουλάχιστον 78 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό Ζίκα, ο οποίος δημιουργεί χαμηλό πυρετό, εξανθήματα και κοκκινισμένα μάτια. Περίπου 80 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, καθιστώντας το δύσκολο για έγκυες να ξέρουν αν έχουν μολυνθεί ή όχι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου