ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σάλος στη Γερμανία για τα ρατσιστικά σχόλια κατά του Μποατένγκ

σάλος-στη-γερμανία-για-τα-ρατσιστικά-σ-840696

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στη Γερμανία τα ρατσιστικά σχόλια του αντιπροέδρου του κόμματος AfD σε βάρος του αφρικανικής καταγωγής παίκτη της Εθνικής Γερμανίας Ζ. Μποατένγκ, με το θέμα να προκαλεί την παρέμβαση και της Άγκελας Μέρκελ.

«Ζερόμ, γίνε γείτονάς μας», γράφει το πανό που αναρτήθηκε σε υποστήριξε του αφρικανικής καταγωγής παίκτη κατά τον φιλικό αγώνα μεταξύ Γερμανίας – Σλοβακίας, την Κυριακή.

Ήταν τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ κατά του αφρικανικής καταγωγής παίκτη της Εθνικής Γερμανίας Ζερόμ Μποατένγκ, που προκάλεσαν άμεσα την κατακραυγή της γερμανικής κοινωνίας. Τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και εκπρόσωποι του αθλητισμού ή και απλοί πολίτες καταδίκασαν με τον πλέον σαφή τρόπο όσα φέρεται να δήλωσε ο γερμανός πολιτικός σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAS): «Ο κόσμος θεωρεί τον (σσ. Ζ. Μποατένγκ) καλό παίκτη. Δεν θα τον ήθελε ωστόσο για γείτονα».

Στην υπόθεση παρενέβη σήμερα δια του εκπροσώπου της ακόμα και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα του κορυφαίου στελέχους της AfD «κακόβουλα και λυπηρά». Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ ωστόσο αμφισβήτησε εκ των υστέρων όσα φέρεται ότι δήλωσε: «Ποτέ δεν θέλησα να υποτιμήσω την προσωπικότητα του κ. Μποατένγκ, όπως υποστηρίζει η FAS».

Αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο του κόμματός της πήρε χθες το βράδυ η πρόεδρος του AfD Φράουκε Πέτρι, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Bild ζήτησε «συγγνώμη» από τον γερμανό ποδοσφαιριστή για την λανθασμένη εντύπωση που προκάλεσαν τα λεγόμενα του Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Γκάουλαντ: «Δεν είμαι ρατσιστής»

Περισσότερο από σαφής ήταν η αντίδραση των οπαδών της Εθνικής Γερμανίας, οι οποίοι στη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση κατά της Σλοβακίας στο Άουγκσμπουργκ κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Ζερόμ, γίνε γείτονάς μας». Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής πάντως, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία με γκανέζο πατέρα και γερμανίδα μητέρα, δήλωσε ότι «μόνο μειδίαμα του προκαλεί η υπόθεση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι λυπηρό να υπάρχουν ακόμα σήμερα τέτοιου είδους φαινόμενα». Ο Ζερόμ Μποτένγκ, ο οποίος φορούσε χθες ως αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας το περιβραχιόνιο με τα γερμανικά χρώματα, δήλωσε μετά το ματς ότι «είμαι περήφανος που είμαι Γερμανός, διαφορετικά δεν θα ήμουν ούτε μέλος της Εθνικής Ομάδας ούτε αρχηγός της».

Από την πλευρά του πάντως, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην κατακραυγή της γερμανικής κοινής γνώμης, ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ δήλωσε σήμερα ότι «δεν είμαι ρατσιστής». Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν, κατά την άποψή του, είναι ρατσιστές άτομα με προκαταλήψεις εναντίον γειτόνων με μεταναστευτική καταγωγή, αρκέστηκε να απαντήσει: «Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά».

Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου