ΔΙΕΘΝΗ

Με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε απειλεί ο Κατσίνσκι

με-προσφυγή-στο-δικαστήριο-της-ε-ε-απει-841365

Ο ισχυρός άνδρας της Βαρσοβίας αντιδρά στην διαδικασία ελέγχου που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα,ενώ οι Βρυξέλλες εντείνουν την πίεση στην Πολωνική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τον Ιανουάριο διαδικασία ελέγχου για να εξακριβωθεί αν η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας παραβίασε τις ευρωπαϊκές αρχές μέσω της μεταρρύθμισης που επέβαλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου που υιοθετήθηκε το 2014, ενδεχομένως οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων ακόμα και στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η διαδικασία που εφαρμόζεται εναντίον μας αποτελεί μία διαδικασία που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες, ένα κατασκεύασμα, και μπορεί να προσβληθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο Κατσίνσκι, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS). «Αν τα πράγματα αγριέψουν, θα το κάνουμε», προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία επιθεώρηση Do Rzeczy.

Η μεταρρύθμιση που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία επιβλήθηκε στο τέλος του περασμένου έτους από την νεοεκλεγείσα πολωνική κυβέρνηση και συνίσταται στην αύξηση των πλειοψηφιών που απαιτούνται και στην αλλαγή της προτεραιότητας των θεμάτων που τίθενται προς εξέτασιν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και μεγάλο τμήμα της πολωνικής κοινής γνώμης, θεωρεί ότι η επιβληθείσα μεταρρύθμιση υπονομεύει την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις για τη διευθέτηση του θέματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταματήσει τη διαδικασία ελέγχου. «Δεν υπάρχει έδαφος για την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία», είπε στο πολωνικό δίκτυο TVN24.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου