ΔΙΕΘΝΗ

Κέρδισαν εδάφη κοντά στην Τουρκία οι τζιχαντιστές

κέρδισαν-εδάφη-κοντά-στην-τουρκία-οι-τ-842483

Εδάφη που κατείχαν σύροι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε μια περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα και πλησιάζουν να αποκλείσουν μια ανταρτοκρατούμενη πόλη, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν αριθμό χωριών γύρω από την πόλη Μαρέα, βόρεια του Χαλεπιού, και την έχουν σχεδόν πλήρως περικυκλώσει, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.

Με την κίνησή τους αυτή, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πλησίασαν επίσης περισσότερο την Αζάζ, μια πόλη που απέχει 6 χλμ. από την Τουρκία. Οι ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή αυτή, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ζωτικής στρατηγικής σημασίας, εφοδιάζονται με όπλα μέσω της Τουρκίας.

Εξάλλου ο συνασπισμός με επικεφαλής την Ουάσινγκτον πραγματοποίησε τουλάχιστον 150 πλήγματα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια συριακή επαρχία της Ράκα, ενώ οι τζιχαντιστές εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την ομώνυμη πόλη, ανακοίνωσε επίσης σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Αυτά τα αεροπορικά πλήγματα, που στηρίζουν την επίθεση η οποία εξαπολύθηκε την Τρίτη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στο βόρειο τμήμα αυτής της επαρχίας, είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Αΐν Ίσα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αυτή η συμμαχία αράβων και κούρδων μαχητών υποστηρίζεται επίσης στο έδαφος από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν ρόλο παροχής «συμβουλών και αρωγής».

Λίγο νοτιότερα στη Ράκα, η οποία θεωρείται η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία και όπου ζουν περίπου 300.000 άνθρωποι, οι τζιχαντιστές εμποδίζουν τους κατοίκους να φύγουν και, σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τους χρησιμοποιούν σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Το ΙΚ δεν δίνει άδειες για να φύγουν οι κάτοικοι από την πόλη. Ακόμα και άνθρωποι άρρωστοι ή που έχουν ανάγκη θεραπείας αλλού, αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Μερικές οικογένειες κατάφεραν πάντως να διαφύγουν και να φθάσουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, δυτικά, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας συμμαχίας ανταρτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα, το Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Σύμφωνα με τον Αμπού Μοχάμεντ, έναν ιδρυτή της μαχητικής οργάνωσης «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηλά», οι κάτοικοι πληρώνουν 400 δολάρια (περίπου 360 ευρώ) το άτομο σε πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να τους βγάλουν από τη Ράκα.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε εξάλλου πως οι μάχες που διεξάγονται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας στοίχισαν από την Τρίτη τη ζωή σε τουλάχιστον 31 μαχητές του ΙΚ.

«Υπάρχουν επίσης απώλειες στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αλλά δεν ανακοινώνουν κανέναν αριθμό», εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

«Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας άμαχος στα χωριά όπου διεξάγονται οι μάχες, πράγμα που εξηγεί την απουσία αμάχων μεταξύ των θυμάτων», πρόσθεσε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου