ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο – ρεκόρ ετοιμάζει η ΕΕ για την Google

πρόστιμο-ρεκόρ-ετοιμάζει-η-εε-για-την-719

Με πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 3 δισ. ευρώ κινδυνεύει η Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph.

Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται από τα τέλη του 2010 και αφορά την προώθηση από πλευράς της Google των δικών της online υπηρεσιών σε βάρος των αντίστοιχων των ανταγωνιστών της. Η Κομισιόν έχει κατηγορήσει γι’ αυτό το λόγο την εταιρία και σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα της επιβληθεί πρόστιμο-μαμούθ.

Άτομα που σχετίζονται με το θέμα είχαν δηλώσει πριν λίγες εβδομάδες στο Reuters ότι πίστευαν ότι μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες για συμβιβασμό των δύο πλευρών τα τελευταία έξι χρόνια, η Google δεν είχε κανένα σχέδιο για να διευθετήσει το θέμα, εκτός και αν άλλαζε στάση η ΕΕ.

Η Telegraph, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να ανακοινώσουν το ύψος του προστίμου τον επόμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί ακριβώς το ποσό. Στην Google, επίσης, θα απαγορευτεί να συνεχίσει την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης προς όφελός της.

Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμο σε επιχειρήσεις έως και το 10% των ετήσιων πωλήσεών τους. Στην περίπτωση της Google το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να κληθεί να καταβάλει είναι 6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα είναι 1,1 δισ. ευρώ στην κατασκευάστρια υπολογιστών Intel το 2009.

Πηγή: Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου