ΔΙΕΘΝΗ

Κρούσμα μικροκεφαλίας εμβρύου στο Πουέρτο Ρίκο

κρούσμα-μικροκεφαλίας-εμβρύου-στο-πο-1348

Οι υγειονομικές αρχές στο Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα μικροκεφαλίας στο έμβρυο μιας εγκύου που είχε προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, εν μέσω μιας έξαρσης των κρουσμάτων.

«Αυτό το κρούσμα στο έμβρυο μιας εγκύου μας θλίβει και μας ανησυχεί καθώς καθιστά εμφανή τον κίνδυνο εντοπισμού και νέων κρουσμάτων», ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση.

«Τα CDC πραγματοποίησαν εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαίωσαν τη διάγνωση και διαβίβασαν τα αποτελέσματα στο υπουργείο Υγείας του Πουέρτο Ρίκο», προστίθεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Η υπουργός Υγείας του Πουέρτο Ρίκο, Άνα Ρίους, εξήγησε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ότι αυτό το κρούσμα μικροκεφαλίας διαγνώστηκε αρχικά σε ένα υπερηχογράφημα. Δεν διευκρίνισε εάν η ασθενής έκανε άμβλωση ή απέβαλε. Το βρέφος έπασχε από «οξεία μικροκεφαλία» και στον εγκέφαλό του βρέθηκε ο ιός Ζίκα, σύμφωνα με την ίδια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο έδαφος των ΗΠΑ έχει καταγραφεί άλλο ένα κρούσμα μικροκεφαλίας, τον Ιανουάριο στη Χαβάη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και εξαπλώνεται ταχύτατα στη Λατινική Αμερική, κυρίως στη Βραζιλία. Ο αριθμός των κρουσμάτων μικροκεφαλίας αυξήθηκε στη χώρα αυτή, φθάνοντας τα 1.271 από το ξέσπασμα της επιδημίας το 2015.

Μέχρι σήμερα, στο Πουέρτο Ρίκο έχουν καταγραφεί 925 κρούσματα του Ζίκα, 18 από τα οποία είναι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα. Νοσηλεύθηκαν 27 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον Ζίκα, ανάμεσά τους κι ένα πρόσωπο με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, που προκαλεί προσωρινή παράλυση σε ενήλικους. Ο πρώτος θάνατος που οφειλόταν στον ιό Ζίκα ανακοινώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο την 29η Απριλίου.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου