ΔΙΕΘΝΗ

Ύστατη προσπάθεια της Ρούσεφ κατά της αποπομπής, ψηφίζει η Γερουσία

ύστατη-προσπάθεια-της-ρούσεφ-κατά-της-5882

Στο Ανώτατο Δικαστήριο στράφηκε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ στην ύστατη προσπάθειά της να μπλοκάρει την αποπομπή της, ζητώντας από το Δικαστήριο να ακυρώσει την διαδικασία ως αβάσιμη -έστω κι αν στο ίδιο το προεδρικό μέγαρο, οι συνεργάτες της έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα γραφεία τους. Η ίδια η διαδικασία κορυφώνεται, με την Γερουσία να προχωρά στην τελική ψηφοφορία που θα κρίνει εάν η Ρούσεφ θα παραπεμφθεί σε δίκη και, αυτόματα, θα κατέβει τουλάχιστον προσωρινά από την προεδρία.

H ψηφοφορία ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης (νύχτα προς Πέμπτη, ώρα Ελλάδας) στη Γερουσία και αρκεί η απλή πλειοψηφία στο Σώμα των 81 μελών. Αρκετά πάνω από τους μισούς γερουσιαστές έχουν ήδη δηλώσει δημόσια, όπως μεταδίδει το Reuters, πως θέλουν να δικαστεί η Ρούσεφ.

Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, αφού ο πρόεδρος της Βουλής ακύρωσε… την ακύρωση της πρώτης ψήφου στο Σώμα, η οποία είχε καταλήξει με μεγάλη πλειοψηφία να λέει το «ναι».

Στην περίπτωση που και η Γερουσία, όπως προηγουμένως η Βουλή, δώσει το «ναι» στην παραπομπή της προέδρου σε δίκη για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών, η Ρούσεφ την Πέμπτη πρέπει να αποχωρήσει για μέχρι έξι μήνες από την προεδρία μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της. Σε αυτό το ενδεχόμενο, την ηγεσία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μ.Τέμερ.

Η ίδια η Ρούσεφ εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση γυναικών υποστηρικτών της, δίνοντας μία ομιλία στην οποία συμβολικά επιβεβαίωσε την πρόθεση που είχε εξαρχής να παλέψει με όλα τα μέσα εναντίον της αποπομπής της, την οποία απορρίπτει ως «πραξικοπηματική».

«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου να παραιτηθώ» είπε η Ρούσεφ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου