ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρούσεφ απειλεί, αν αποπεμφθεί, να ζητήσει διεθνές μπλόκο στη Βραζιλία

η-ρούσεφ-απειλεί-αν-αποπεμφθεί-να-ζητή-20303

Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές από τη Νέα Υόρκη ότι θεωρεί «πραξικόπημα» την απόπειρα αποπομπής της, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ είπε ότι θα ζητήσει από τις εμπορικές ενώσεις της νοτίου Αμερικής να μπλοκάρουν τη χώρα της εάν υπάρξει «ρήγμα στη δημοκρατία».

Μετά το πρώτο «ναι» της βραζιλιανικής Βουλής στην αποπομπή, η Γερουσία αναμένεται να λάβει την απόφαση στα μέσα Μαΐου.

Στο περιθώριο της παρουσίας της στην υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ρούσεφ ανέφερε σε δημοσιογράφους πως η Mercosur και η Unosur -οι σημαντικότερες εμπορικές ενώσεις κρατών της νότιας αμερικανικής ηπείρου- έχουν ρήτρες που αφορούν τη δημοκρατική διαδικασία, τις οποίες και σκοπεύει να επικαλεστεί στην περίπτωση που υπάρξει «ρήγμα στη δημοκρατία».

Επανέλαβε δε τις προειδοποιήσεις στους αντιπάλους της πως η αποπομπή της «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική διαδικασία» της Βραζιλίας. Υποστήριξε δε πως ακόμη και μέλη της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να διαφωνούν με απομάκρυνσή της, διαπιστώνοντας πως η αποπομπή της θα ρίξει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Οι διαδικασίες για την αποπομπή της Ρούσεφ ξεκίνησαν στη βάση των κατηγοριών πως είχε αξιοποιήσει παράνομα λογιστικά «τεχνάσματα» για να ενισχύσει προεκλογικά τις δημόσιες δαπάνες, θέλοντας να εξασφαλίσει επανεκλογή. Την Ρούσεφ δεν βαρύνουν κατηγορίες που αφορούν το σκάνδαλο Petrobras.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου