ΔΙΕΘΝΗ

Χίλαρι και Τραμπ πήραν τη Νέα Υόρκη

χίλαρι-και-τραμπ-πήραν-τη-νέα-υόρκη-22821

Την κρισιμότατη -για αρκετούς, καθοριστική- νίκη στη Νέα Υόρκη πήραν οι Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές. Η μεν Κλίντον βρίσκεται πλέον καθαρά μπροστά στη μάχη εναντίον του Σάντερς, ο δε Τραμπ κατάφερε να αποκλείσει, μαθηματικά, επικράτηση του Τεντ Κρουζ -έστω κι αν ακόμη παραμένει αβέβαιο αν ο ίδιος θα καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία εκλεκτόρων στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Στην πολιτεία, η Κλίντον εμφανίζεται στο 57,9% έναντι 42,1% για τον Σάντερς ενώ ο Τραμπ βρίσκεται στο 60,5%, με τον Κάσιτς δεύτερο στο 25,1% και τον Κρουζ στο 14,5%.

Η μάχη της Νέας Υόρκης είναι, αρχικά, ξεκάθαρο μήνυμα στο πεδίο των Ρεπουμπλικανών: Μαθηματικά, ο Τραμπ είναι ο μοναδικός που έχει ακόμη πιθανότητες να καταλήξει με πλειοψηφία εκλεκτόρων -κάτι όμως κάθε άλλο παρά σίγουρο.

Αντιθέτως, μετά τη Νέα Υόρκη, για τον Τεντ Κρουζ είναι αριθμητικά αδύνατο (όπως και για τον τρίτο στην κούρσα, τον Τζον Κάσιτς) να συγκεντρώσει στη συνέχεια αρκετούς εκλέκτορες για να πιάσει το μαγικό αριθμό των 1.237 στο συνέδριο.

Όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον έχει πλέον καλύψει, με τη Νέα Υόρκη, το 80% της πορείας για να πάρει το χρίσμα του δικού της κόμματος.

Θεωρητικά, η μάχη δεν είναι χαμένη για τον Σάντερς, ο οποίος όμως θα έπρεπε να διασφαλίσει το 71% των εκλεκτόρων που μένουν στις επόμενες μάχες.

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, στους Δημοκρατικούς η Κλίντον έχει 1.442 εκλέκτορες (συνολικά, 1.911 συνυπολογίζοντας και τους υπερ-εκλέκτορες) και ο Σάντερς 1.198 (συνολικά 1.229 με τους υπερ-εκλέκτορες). Χρειάζονται 2.383, μαζί με τους υπερ-εκλέκτορες, για το χρίσμα.

Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τράμπ έχει πλέον 844 εκλέκτορες και ο Τεντ Κρουζ 543. Ο Κάσιτς έχει 147 και στον αποχωρήσαντα Μάρκο Ρούμπιο είχαν μείνει 147 εκλέκτορες. Στο τελικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών χρειάζονται 1.237 εκλέκτορες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου