ΔΙΕΘΝΗ

Ανοικτό καβγά στο Συμβούλιο Ασφαλείας έφερε η επίθεση σε λεωφορείο στο Ισραήλ

ανοικτό-καβγά-στο-συμβούλιο-ασφαλεία-24133

Η αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη έγινε το σκηνικό μίας ασυνήθιστα έντονης, για τα διπλωματικά δεδομένα, λεκτικής αντιπαράθεσης στον απόηχο της έκρηξης σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ.

Οι πρεσβευτές Ισραήλ και Παλαιστίνης φώναζαν ο ένας στον άλλο πάνω από ανοικτά μικρόφωνα, με τον προεδρεύοντα να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Στην έκρηξη που είχε σημειωθεί στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα τραυματίστηκαν 21 άτομα, ένα εκ των οποίων σοβαρά.

Η ένταση από την έκρηξη κατάφερα να φτάσει στην άλλη άκρη της υφηλίου, στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη: Εκεί, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν και ο παλαιστίνιος Ριάντ Μανσούρ επανέλαβαν με φωνές τις κατηγορίες που πάγια επιρρίπτει η μία πλευρά στην άλλη.

«Θα καταδικάσετε εκείνους που διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών» ρώτησε σε έντονο ύφος ο Ντανόν τον Μανσούρ.

Ο Μανσούρ του απάντησε θετικά, και ο Ντανόν επανήλθε κατηγορώντας τον ουσιαστικά για υποκρισία, λέγοντας πως «θα έπρεπε να το λέτε στα αραβικά όχι στα αγγλικά, να το διδάσκετε στα σχολεία, και να σταματήσετε να εξυμνείτε την τρομοκρατία και να δίνετε ονόματα τρομοκρατών σε δρόμους».

Σε αναλόγως έντονο ύφος, ο Μανσούρ είχε εκείνη την ώρα ήδη ξεκινήσει έναν παράλληλο λόγο: «Εμείς καταδικάζουμε τις δολοφονίες όλων των αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστινίων. Εσείς κάνετε το ίδιο;» τον ρώτησε -αντιπαράθεση που συνεχίστηκε στην ίδια γραμμή με τους δύο πρεσβευτές να μιλούν ο ένας πάνω στον άλλο και τον προεδρεύοντα να προσπαθεί να τους διακόψει.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου