ΔΙΕΘΝΗ

H Ιταλία στρέφεται στην ΕΕ κατά της Αυστρίας για τα σύνορα, η Βιέννη επιμένει

h-ιταλία-στρέφεται-στην-εε-κατά-της-αυστ-30885

Με επιστολή τους στην Κομισιόν, οι ιταλοί υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες για την πρόθεση της Αυστρίας να «σφίξει» τα σύνορα στο Μπρένερ και να προετοιμάσει την κατασκευή φτάχτη, φοβούμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών. Η ίδια η Βιέννη υπερασπίζεται τις κινήσεις της ως «αναγκαίες» απέναντι στις επικρίσεις που έχει ήδη αρχίσει να εκφράζει η ΕΕ.

Η Αυστρία έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για επιβολή ελέγχων στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ και τις τεχνικές εργασίες για κατασκευή φράχτη. Οι νέοι έλεγχοι, σύμφωνα με τη Βιέννη, προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ «το αργότερο» την 1η Ιουνίου και ο χρόνος εφαρμογής τους θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη διέλευση προσώπων τρίτων χωρών.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Π.Τζεντιλόνι και ο υπουργός Εσωτερικών Α.Αλφάνο καλούν με την επιστολή τους την Κομισιόν «να εξετάσει κατεπειγόντως εάν τα μέτρα που έχει προαναγγείλει η Αυστρία είναι συμβατά με τη Συνθήκη του Σένγκεν».

Ο ιταλός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φίλιπο Μπούμπικο εξήγησε πως η Ρώμη θα επιδιώξει ακόμη και την κίνηση νομικών διαδικασιών σε βάρος της Αυστρίας: «Αν οι Αυστριακοί χτίσουν φράχτη στο Μπρένερ, αυτό θα δικαιολογούσε την κίνηση ευρωπαϊκών διαδικασιών για παραβίαση της Συνθήκης του Σένγκεν» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου