ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια στη σκιά των Βρυξελλών

διεθνής-σύνοδος-για-την-πυρηνική-ασφά-47441

Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες αλλά και διαρκών προκλήσεων εκ μέρους του βορειοκορεατικού καθεστώτος, ο Μπαράκ Ομπάμα διοργανώνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον την τέταρτη διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, με κύρια προτεραιότητα την αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατών σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις.

Πενήντα έξι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αντιπρόσωποι οργανισμών από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής -την τελευταία που φιλοξενεί ο Μπαράκ Ομπάμα πριν εκπνεύσει η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ανάμεσά τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Ομπάμα θα συγκαλέσει το πρωί της Πέμπτης τριμερή με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και την Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Παρκ Γκουν-χίε επιδιώκοντας περαιτέρω πρόοδο στην προσέγγιση που άρχισε πρόσφατα μεταξύ των ασιατικών χωρών.

Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με επίκεντρο την ασφάλεια, το κλίμα και την οικονομία, όπως μεταδίδει το CNN.

Η Βόρειος Κορέα θα βρίσκεται «ψηλά» στις επαφές υπό το φως της τέταρτης πυρηνικής δοκιμής στην οποία προχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και τις διαρκείς εκτοξεύσεις πυραύλων ακόμη και μετά τις επιπρόσθετες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με ορισμένους εκ των ηγετών της Ομάδας των 5+1 που μετείχαν στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -ανάμεσά τους οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέκρινε εν τω μεταξύ διπλωματικά την επιλογή της Ρωσίας να μην υπάρξει υψηλόβαθμη αντιπροσώπευσή της στη διάσκεψη, λέγοντας πως η Μόσχα επιλέγει την απομόνωση. «Είναι χαμένη ευκαιρία για τη Ρωσία» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ως προς το σίριαλ που δημιουργήθηκε με το ενδεχόμενο τετ-α-τετ Ομπάμα-Ερντογάν, τελικώς έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, και η επίσημη συνάντηση του Τούρκου προέδρου θα είναι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν είχε επιμείνει ότι θα υπάρξει επίσημη συνάντηση με τον Ομπάμα.

Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται εν μέσω συναγερμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κεντρική προτεραιότητα στη διάσκεψη είναι η αποτροπή της πρόσβασης του Ισλαμικού Κράτους σε πυρηνικά υλικά.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ξεκίνησε το 2010 στην Ουάσινγκτον, οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας επεδίωξαν την καλύτερη δυνατόν αποτροπή τυχόν κλοπής ή απόκτησης πυρηνικών υλικών από εξτρεμιστές.

Ενίσχυσαν επίσης την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των υλικών αυτών και περιόρισαν τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου (που χρησιμοποιούνται για τις πυρηνικές βόμβες) τα οποία είναι διάσπαρτα ανά τον κόσμο.

Στόχος τους ήταν επίσης να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια στα πυρηνικά εργοστάσια.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε πρόοδος.

Από την πρώτη Σύνοδο το 2010, 14 κράτη απαλλάχτηκαν από τα αποθέματά τους των σχάσιμων υλικών και άλλες χώρες επιτάχυναν τις προσπάθειές τους να απαλλαγούν από αυτά.

Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, απομάκρυνε από το έδαφός της αυτό τον μήνα στις ΗΠΑ ποσότητα πλουτωνίου, επαρκή για την κατασκευή 50 βομβών.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς της Πρωτοβουλίας κατά της Πυρηνικής Απειλής (ΝΤΙ), οι προσπάθειες των κυβερνήσεων διεξάγονται με βραδύ ρυθμό και παραμένουν κενά στην ασφάλεια πολλών πυρηνικών εγκαταστάσεων στον κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015 της Διεθνούς Επιτροπής για τα Σχάσιμα Υλικά, μένει αρκετό πλουτώνιο και εμπλουτισμένο ουράνιο στον κόσμο για την κατασκευή όπλων ισοδύναμων με 200.000 πυρηνικές βόμβες όπως αυτή της Χιροσίμα.

Η Σάρον Σκουασόνι, ειδική για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) επιθυμεί οι χώρες που εξακολουθούν μέχρι τώρα να διαθέτουν αποθέματα να ενταχθούν ενεργά στη διαδικασία.

Το 2014, 35 χώρες ανέλαβαν δεσμεύσεις αλλά μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν δεν μετείχαν στην προσπάθεια αυτή. «Θα ήταν πράγματι σημαντικό οι χώρες αυτές να συμμετάσχουν» σημειώνει η Σκουασόνι.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί να συνεχιστεί το έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται στα σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για τον Ομπάμα. Η κυβέρνησή του ήταν η κινητήρια δύναμη σε αυτές τις συνόδους και μένει ακόμη να καθοριστεί ποιος θα αναλάβει τα ηνία μετά την αποχώρησή του.

Ειδικοί εκφράζουν λύπη εξάλλου που τα κράτη δεν συμπεριλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα στις συνομιλίες τους. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια ατζέντα που να καλύπτει όλα τα σχάσιμα υλικά, τα υλικά για πολιτική και στρατιωτική χρήση», δήλωσε ο Μπρους Μπλερ, συνιδρυτής της οργάνωσης κατά των πυρηνικών όπλων Global Zero.

Η πρώτη Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια διεξήχθη το 2010 στην Ουάσινγκτον. Ακολούθησαν οι σύνοδοι της Σεούλ το 2012 και της Χάγης το 2014.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου