ΔΙΕΘΝΗ

Να μπλοκάρει την έκδοσή του στη Γαλλία θέλει ο συλληφθείς στο Ρότερνταμ

να-μπλοκάρει-την-έκδοσή-του-στη-γαλλία-47689

Την έκδοσή του στις γαλλικές Αρχές, μετά από αίτημα των οποίων είχε συλληφθεί στο Ρότερνταμ, θέλει να μπλοκάρει ο 32χρονος Αρίς Μπ., τον οποίο το Παρίσι θεωρεί εμπλεκόμενο στον σχεδιασμό επίθεσης την οποία υποστηρίζει ότι απέτρεψε. Η Ολλανδία πάντως, όπως και η Γαλλία, ευελπιστούν σε σύντομη έκδοσή του.

Την ίδια ώρα, Ολλανδία και Βέλγιο ερίζουν για το εάν και η πρώτη είχε διαβιβάσει στο δεύτερο τις προειδοποιήσεις του FBI για έναν από τους δράστες της 22ας Μαρτίου.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη η ολλανδική κυβέρνηση, ο Αρίς Μπ. εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη και αντιτίθεται στην έκδοσή του στη Γαλλία.

Η κράτησή του παρατάθηκε, όπως και η απαγόρευση να έχει επαφή με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους δικηγόρους του.

Ο 32χρονος, γάλλος υπήκοος, είχε συλληφθεί την Κυριακή στο Ρότερνταμ μετά από αίτημα των γαλλικών Αρχών, οι οποίες τον θεωρούν ότι σχετίζεται με τον Ρεντά Κρικέτ που είχε συλληφθεί στο Παρίσι την Πέμπτη. Ο Κρικέτ κατηγορείται ότι ήταν μεταξύ της ομάδας του σχεδίου επίθεσης στη γαλλική πρωτεύουσα το οποίο απετράπη.

Η σύνδεση με του Κρικέτ με τον 32χρονο φέρεται να προέκυψε κατά την έρευνα στην κατοικία του πρώτου, και ο εντοπισμός του να έγινε μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Οι διαφορετικές χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνταν οι ύποπτοι -μέχρι στιγμής η Ολλανδία μπορεί να εμπλέκεται μόνο στην υπόθεση του 32χρονου, όμως εδώ και καιρό έχει φανεί πως το νήμα που συνδέει Γαλλία και Βέλγιο- επιβεβαιώνουν την εικόνα που είχε σχηματιστεί ήδη από το Νοέμβριο πως οι τζιχαντιστικοί πυρήνες αγνοούν τα σύνορα του Βελγίου.

Παράλληλα, η Ολλανδία αναφέρει πως είχε ενημέρωσει το Βέλγιο για τις προειδοποιήσεις που είχε πάρει από το αμερικανικό FBI για τους αδελφούς Μπακραουί (δύο από τους καμικάζι στις Βρυξέλλες). Η ενημέρωση, υποστηρίζει το Άμστερνταμ, είχε σε συνάντηση των αρχών των δύο χωρών στις 17 Μαρτίου.

Όμως, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου πως σε εκείνη τη συνάντηση είχε γίνει αναφορά στα δύο αδέλφια, λέγοντας πως επί τάπητος βρέθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες την 15η Μαρτίου, όπου έπεσε νεκρός ένας ισλαμιστής ένοπλος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου