ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: 14 τζιχαντιστές νεκροί σε αεροπορικές επιθέσεις

υεμένη-14-τζιχαντιστές-νεκροί-σε-αεροπο-51497

Δεκατέσσερα άτομα, που φέρονται να ήταν μέλη της Αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις χθες, είπαν ιατρικό προσωπικό και κάτοικοι της περιοχής, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Οι αεροπορικές επιθέσεις έλαβαν χώρα καθώς εμφανίστηκαν νέες ενδείξεις ότι μειώνεται η ένταση μεταξύ των ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν οι οποίοι ελέγχουν κυρίως τη βόρεια Υεμένη, και τις δυνάμεις στις οποίες ηγείται η Σαουδική Αραβία, ένα χρόνο μετά την έναρξη εχθροπραξιών που έχουν κοστίχει τη ζωή σε 6.200 άτομα.

Κάτοικοι της νότιας Υεμένης είπαν ότι ένα μαχητικό αεροπλάνο βομβάρδισε κτίρια που χρησιμοποιούσε η Αλ Κάιντα στη νότια παραθαλάσσια περιφέρεια Αμπιάν και κατέστρεψε το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές και χρησιμοποιούσαν ως βάση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Ζιντζιμπάρ. Σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό, σκοτώθηκαν έξι άτομα.

Νωρίτερα χθες, οκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επίθεση που θεωρείται ότι έγινε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σε αυλές στα χωριά αλ-Χούντν και Νακίλ αλ-Χαγιάλα στην Αμπιάν, σύμφωνα με κατοίκους που μίλησαν τηλεφωνικά με το Ρόιτερς.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) έχει εκμεταλλευτεί τον πόλεμο μεταξύ των Χούτι και των δυνάμεων που παραμένουν πιστοί στον εξόριστο πρόεδο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί για να κυριεύσουν εδάφη και να δράσουν πιό φανερά.

Η οργάνωση έχει διεξαγάγει επιθέσεις εναντίον της χώρας για χρόνια, έχει σχεδιάσει να τινάξει στον αέρα επιβατικά αεροπλάνα με προορισμό την Αμερική, και έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση τον Ιανουάριο του 2015 στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε 12 άτομα.

Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα σκάφη εναντίον των τζιχαντιστών, παρότι απέσυραν και το τελευταίο προσωπικό (στρατιωτικό και αυτό των υπηρεσιών πληροφοριών) από την Υεμένη τον Μάρτιο του 2015.

Οι επιθέσεις των έχουν σκοτώσει μερικούς από τους ανώτατους αξιωματούχους της AQAP, όπως τον ηγέτη της Νάσερ αλ-Γουχάισι ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2015.

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικά αεροπλάνα σκότωσαν τουλάχιστον 50 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 30 σε μια επίθεση σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στα βουνά της νότιας Υεμένης.

Η τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, γνωστή ως Ανσάρ αλ-Σαρία, αναγνώρισε την επίθεση της 22ας Μαρτίου, λέγοντας ότι οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονταν να πολεμήσουν τους Χούτι.

“Σημειώνουμε ότι η ταξιαρχία η οποία χτυπήθηκε από τους Αμερικανούς (…) προετοιμαζόταν να ενωθεί με τους μουτζαχεντίν στους οποίους είχε ανατεθεί να απελευθερώσουν την περιφέρεια αλ-Μπάιντα (…) αλλά φαίνεται ότι οι Αμερικανοί και οι πράκτορές τους δεν ήταν ευχαριστημένοι μ’ αυτό”, είπε η οργάνωση σε σπάνια επικοινωνία της που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.

Οι ΗΠΑ έχουν ομολογήσει ότι χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα σκάφη αλλά αρνούνται να αναφερθούν σε συγκεκριμένες επιθέσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μείωση των εχροπραξιών κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης, είπαν αυτή την εβδομάδα ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε κατάπαυση εχθροπραξιών από τα μεσάνυχτα στις 10 Απριλίου, που θα ακολουθηθούν από ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κουβέιτ από τις 18 Απριλίου σε μια νέα ώθηση για να τεθεί τέλος στη κρίση μετά από δύο αποτυχημένους γύρους συνομιλιών πέρσι.

Η ανακωχή στα σύνορα ακολούθησε την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Χούτι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Χούτι, είναι η δεύτερη φορά που έχει γίνει τέτοια ανταλλαγή με τη Σαουδική Αραβία. Σε δήλωση που ανάρτησε στον κοινωνικό ιστότοπο Facebook, ο Μοχάμεντ Αμπντούλ-Σαλάμ είπε ότι εννιά Σαουδάραβες στρατιώτες είχαν ανταλλαγεί με 100 μέλη των Χούτι που είχαν συλληφθεί στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου