ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σύλληψη μετά από «ξενοφοβικό tweet» με φόντο τις Βρυξέλλες

βρετανία-σύλληψη-μετά-από-ξενοφοβικ-53294
Συζητήσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η σύλληψη ενός Βρετανού στο Κρόιντον με την κατηγορία υποκίνησης φυλετικού μίσους, επειδή ανήρτησε tweet στο οποίο χαρακτήριζε «υπεκφυγή» την απάντηση που υποτίθεται ότι πήρε από μία μουσουλμάνα που της… ζήτησε εξηγήσεις για τις Βρυξέλλες.

Η σύλληψη έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την ελευθερία του λόγου (αλλά και κύμα σαρκασμού του αρχικού επίμαχου tweet στο Διαδίκτυο).

Ο 46χρονος, τα στοιχεία του οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα ως Μάθιου Ντόιλ, συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Θεωρείται, όπως μεταδίδει με το βρετανικό δίκτυο, ύποπτος για υποκίνηση μίσους αλλά η αστυνομία δεν έχει αποσαφηνίσει εάν η διαδικασία κινήθηκε για το επίμαχο tweet ή για άλλες αναρτήσεις του.

Το tweet ανέφερε: «Ζήτησα το λόγο χθες από μία μουσουλμάνα στο Κρόιντον. Της ζήτησα να μου εξηγήσει τις Βρυξέλλες. Μου είπε “δεν έχει καμία σχέση με μένα”. Απάντηση υπεκφυγή».

Σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία, αφού τέθηκε υπό κράτηαη ο 46χρονος μεταφέρθηκε «προληπτικά σε νοσοκομείο», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι βρετανοί χρήστες του twitter έχουν ξεκινήσει έκτοτε αντιπαράθεση για το εάν έπρεπε πραγματικά να μπει στο στόχαστρο ή όχι για το tweet ο 46χρονος – με τους περισσότερους να αναγνωρίζουν ότι το μήνυμά του ήταν σε κάθε περίπτωση προκλητικό.

Εξίσου γρήγορα πάντως, το Διαδίκτυο αντέδρασε με τον άλλο τρόπο με το οποίο ξέρει να «λύνει τα προβλήματά του»: Το τρολάρισμα.

Αντιπαρερχόμενοι τη συζήτηση για τη δίωξη του 46χρονου, αρκετοί χρήστες ειρωνεύτηκαν το σκεπτικό και τη φρασεολογία του tweet με φλεγματικά μηνύματα όπως: «Ζήτησα το λόγο από μία Ιρλανδή χθες και της ζήτησα να μοιυ εξηγήσει τον Μπόνο. Μου είπε “δεν έχει καμία σχέση με μένα”. Απάντηση υπεκφυγή».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου