ΔΙΕΘΝΗ

Οι «ελλείψεις» στην αντιτρομοκρατία στο τραπέζι των υπουργών της ΕΕ

οι-ελλείψεις-στην-αντιτρομοκρατία-55240

Εκτάκτως συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα. Η συνεδρίαση στοχεύει μεν στην επίδειξη αλληλεγγύης στο Βέλγιο, όμως εκ των πραγμάτων θα εξετάσει τα κενά που επέτρεψαν την τέλεση των επιθέσεων – καθώς οι επικρίσεις και τα ερωτηματικά είναι μεγάλα όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των βελγικών μέτρων αλλά και για το επίπεδο ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η συνεδρίαση, που ξεκινά στις 16:00 (ώρα Βρυξελλών) συγκαλέστηκε με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας. Ανάλογη έκτακτη συνεδρίαση είχε γίνει και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Από την πρώτη στιγμή, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες ήγειραν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων συναγερμού: Το Βέλγιο βρισκόταν σε υψηλή επιφυλακή (επίπεδο 3) για μεγάλη περίοδο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και μάλιστα οι Αρχές είχαν ενισχύσει το συναγερμό αμέσως μετά τη σύλληψη του Σαλέχ Αμπντεσλάμ την προηγούμενη εβδομάδα, φοβούμενες «αντιδράσεις» τζιχαντιστικών πυρήνων. Τελικά όμως δεν απετράπη το χτύπημα.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο νήμα με το Παρίσι -που υπήρχε ήδη, στην αντίστροφη κατεύθυνση, και στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου- κάνει αρκετούς στην ΕΕ να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέχρι τώρα πλαισίου στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των «28».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η αναφορά του γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ (με χαρτοφυλάκιο την ψηφιακή οικονομία) στην εφημερίδα Bild την Πέμπτη, ημέρα της συνεδρίασης: «Πρέπει ξεκάθαρα εκτός των άλλων να συζητηθούν και οι ελλείψεις των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας» είπε. «Ακόμη και μόνο στις Βρυξέλλες υπάρχουν διάφορες αστυνομικές Αρχές που δεν συνεργάζονται επαρκώς, κάτι που δεν μπορεί να μείνει έτσι» είπε.

Ανάλογο τόνο στη διευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος χρησιμοποιήσε και ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (από το βαυαρικό CSU): «Τέλος με τους εθνικούς εγωισμούς, το να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και την μετάθεση ευθυνών, καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση» είπε, μιλώντας στη Welt.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου