ΔΙΕΘΝΗ

Βαλς: Προστασία εξωτερικών συνόρων της ΕΕ – Συνεδρίαση των ΥΠΕΣ των «28»

βαλς-προστασία-εξωτερικών-συνόρων-τη-56528

Στη σκιά των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διαπιστώνει «επείγουσα ανάγκη» προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ – την ώρα, ωστόσο, που αποφεύγει να κάνει εικασίες για σχέση με τους δράστες της 13ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η ΕΕ διοργανώνει έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών των «28», πιθανότατα την Πέμπτη.

Οι προηγούμενες επιθέσεις στη Γαλλία έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος από την ισλαμιστική τρομοκρατία για το Παρίσι λειτουργεί ουσιαστικά συμπληρωματικά με εκείνον για το Βέλγιο: Οι ομάδες της 13ης Νοεμβρίου είχαν «βάση» στο Βέλγιο, και υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις ότι οι δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες μπορεί να είχαν σχέση με τη Γαλλία.

Ο Μανουέλ Βαλς περιορίστηκε το πρωί της Τετάρτης να πει ότι «θα δούμε εάν οι δράστες στις Βρυξέλλες ήταν μεταξύ των πάνω από 30 που έχουν ταυτοποιηθεί ως πρόσωπα που σχετίζονται με την 13η Νοεμβρίου».

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας, η ΕΕ διοργανώνει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των «28».

Ανάλογη συνεδρίαση είχε γίνει και στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι. Η ολλανδική προεδρία φαίνεται ότι εξετάζει η συνεδρίαση να γίνει ακόμη και την Πέμπτη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου