ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έζησε μία Ελληνίδα την επίθεση στο μετρό των Βρυξελλών

πώς-έζησε-μία-ελληνίδα-την-επίθεση-στο-57418

Το κλίμα πανικού που επικράτησε στο σταθμό «Μάαλμπεκ» στο μετρό των Βρυξελλών μεταφέρει μία ελληνίδα κάτοικος της βελγικής πρωτεύουσας. «Ήμουν στα τελευταία βαγόνια. Ρίξανε τις βόμβες στις ράγες του μετρό. Ο κόσμος που ήταν στην απόβαρα και στα κοντινά βαγόνια σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε».

Η Δανάη Ζαφείρα, εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρισκόταν στο συρμό που κατευθυνόταν προς το μοιραίο σταθμό την ώρα που έγινε η έκρηξη.

«Τους έπιασαν στον ύπνο», λέει μιλώντας στο in.gr. «Παρ’όλο που η πόλη βρισκόταν σε κίτρινο συναγερμό από την εποχή των επιθέσεων στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο».

«Πέταξαν τα εκρηκτικά και έφυγαν. Επικράτησε ένας πανικός. Έκλεισαν τους γύρω δρόμους, τη Loi και τη Joseph ΙΙ από την πίσω πλευρά. Προσπαθούσαν να βγάλουν τους τραυματισμένους από το μετρό από την πίσω πόρτα» εξιστορεί με τον τόνο της φωνής της να προδίδει ακόμη τον τρόμο. «Ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα. Αισθάνθηκα την έκρηξη» λέει συμπληρώνοντας: «Και να σκεφτείς ότι παρακολουθούσα τα νέα για την έκρηξη στο αεροδρόμιο. Ήμουν ήδη στο μετρό στο Μιντί και σκεφτόμουν να βγω μήπως και το έχουν παγιδέψει και να πάρω το λεωφορείο. Μέχρι να το σκεφτώ έγινε η έκρηξη».

Ο συρμός που βρισκόταν η Δανάη Ζαφείρα ακινητοποιήθηκε. «Εγώ δεν ήμουν στο συρμό που έπεσε η βόμβα, ήμουν στο συρμό που ήταν πίσω. Ο συρμός που δέχτηκε τη βόμβα ακινητοποιήθηκε, ο άλλος συρμός που ήταν πίσω έκανε όπισθεν και πήγε στο Madou. Έκλεισαν τις πόρτες και βγήκε ανακοίνωση: ‘Μην ανησυχείτε, μετακινούμαστε ασφαλώς στο Madou’. Το τράνταγμα ήταν πολύ μεγάλο. Ακούσαμε την έκρηξη και ήταν σαν να φρέναρε απότομα». Από το σταθμό του Madou κατευθύνθηκε περπατώντας προς τη λεωφόρο Loi. Είχε ήδη αστυνομία, ασθενοφόρα, είχανε μπλοκάρει τα πάντα. «Βρωμούσε μπαρούτι, Όλη εκεί η περιοχή μύριζε μπαρούτι».

«Αυτό που είδα εγώ ήταν κόσμος τραυματισμένος. Είδα κόσμο να έχει ακρωτηριαστεί, κόσμο με αίματα, με την κάπνα από τα εκρηκτικά».

Μεταξύ των τραυματισμένων που είδε ήταν και συνάδελφοί της. Ευτυχώς δεν θρήνησαν νεκρό στην υπηρεσία της Κομισιόν όπου εργάζεται. «Επειδή όμως έχουμε κι άλλα κτίρια εκεί στην περιοχή μπορεί να υπάρχουν θύματα εκεί» λέει.

«Δεν είχαμε ξεκάθαρες οδηγίες για πάνω από μία ώρα» συνεχίζει. Η ασφάλεια της Κομισιόν τους έλεγε να μείνουν μέσα, άλλες υπηρεσίες τους έλεγαν «βγείτε έξω». Μείναμε μία ώρα στο κτίριο και φύγαμε». Οι δρόμοι ήταν κλειστοί, νεκροί, δεν κυκλοφορούσε τίποτα.

Όταν έφυγε από το γραφείο πήγε σε μία συνάδελφό της που το σπίτι της βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο κέντρο της πόλης. Η επιστροφή στο σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν υπάρχει ούτε ταξί, ούτε λεωφορείο. Για μετρό ούτε κουβέντα. Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στις πολυκατοικίες γύρω από το Μάαλμπεκ και η αστυνομία δεν τους αφήνει να βγουν στο δρόμο.

Φίλοι που δεν γνώριζαν που βρίσκεται την έπαιρναν στο τηλέφωνο για να της πουν για την έκρηξη στο Μάαλμπεκ. «Μα τι μου λέτε, τους έλεγα, είμαι στο Μάαλμπεκ».

Γ.Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου