ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ο Νο.1 καταζητούμενος των επιθέσεων στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ

συνελήφθη-ο-νο-1-καταζητούμενος-των-επι-61884

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, μετά από μεγάλη επιχείρηση των βελγικών αρχών στο προάστιο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.

Τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 130 ανθρώπων στη γαλλική πρωτεύουσα, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Βελγίου, η κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Τον πιάσαμε» έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Τέο Φράνκεν.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε και αυτή ότι ο Αμπντεσλάμ έχει συλληφθεί.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σύλληψη δύο ακόμη υπόπτων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, μετέβη ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού του Βελγίου για να ενημερωθεί για την υπόθεση, ανέφερε μια πηγή της γαλλικής προεδρίας. Ο Ολάντ είχε ενημερώσει νωρίτερα τους δημοσιογράφους, προτού ακόμη επιβεβαιωθεί η σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ, ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα, βελγικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορές για τραυματισμό του μέχρι σήμερα καταζητούμενου στο πόδι καθώς και τον θάνατο ενός ακόμη τρομοκράτη που σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Βελγίου επιβεβαίωσαν σήμερα ότι βρήκαν τα αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ στο διαμέρισμα όπου έγινε την Τρίτη μια άλλη επιχείρηση των αρχών.

Η Ουάσιγκτον βοήθησε τη Γαλλία

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια στις αρχές της Γαλλίας και του Βελγίου ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και ότι αυτού του είδους η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες σήμερα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν σε θέση να γνωρίσει εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Βέλγιο.

«Οι ΗΠΑ διαθέτουν προφανώς σημαντικούς πόρους και σημαντικές ικανότητες και τις χρησιμοποιήσαμε προκειμένου να βοηθήσουμε τους Γάλλους και τους Βέλγους καθώς διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις και καθώς λάμβαναν μέτρα προσπαθώντας να προστατεύσουν την χώρα τους» τόνισε ο Έρνεστ.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις στενές επαφές με εκείνους στο θέμα αυτό» πρόσθεσε.

ΕΘΝΟΣ On Line

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου