ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο Petrobras: Έφοδος στο σπίτι του τέως προέδρου της Βραζιλίας

σκάνδαλο-petrobras-έφοδος-στο-σπίτι-του-τέως-π-79495

Το σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά τον πετρελαϊκό κολοσσό της Βραζιλίας, Petrobras, βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας και φαίνεται ότι πήρε νέα τροπή.

Η Αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του τέως προέδρου (2003-2011) Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ενώ ο ίδιος ανακρίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη επιχείρηση έγινε στις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η επιχείρηση των βραζιλιάνικων αρχών με το ελληνικό όνομα «Αλήθεια» έχει στόχο να αποκαλύψει όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με υποθέσεις δωροδοκίας. Σε αυτήν συμμετέχουν 200 αστυνομικοί, αλλά και δεκάδες στελέχη της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση με την ονομασία «Lava Jato» (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Κυρίως επρόκειτο για ένα σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και δέκα χρόνια από κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκαν έως και 4 δισ. δολάρια για δωροδοκίες, μέρος των οποίων δόθηκαν στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του «Λούλα» και της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά και σε πολλούς ακόμα αξιωματούχους και κόμματα.

Πάντως, ο ίδιος ο «Λούλα» ένα πρόσωπο με μεγάλη ιστορία και δημοφιλία στη χώρα, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την επιχείρηση. Σε ομιλία που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στο Ρίο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται να μπουν στο σπίτι και το γραφείο του, λέγοντας μάλιστα με αρκετό χιούμορ:

«Αν το τίμημα που πρέπει να πληρώσω για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι αυτό, ας το πληρώσω. Αλλά μετά να μου δώσουν και ένα συγχωροχάρτι.»

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ότι μπαίνει στο στόχαστρο των Αρχών καθαρά για λόγους δημοσιότητας.

Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδιακές αρχές απαντούν ότι ο τέως πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί, καθώς η επιχείρηση έχει μπει σε νέα φάση.

Η υπόθεση της Petrobras αλλά και η ύφεση της βραζιλιάνικης οικονομίας -στη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο- έχουν βυθίσει τη δημοτικότητα της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο άλλης έρευνας, αυτή τη φορά από το Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου