Μόσχα: Υπέγραψε 40 συμφωνίες εκεχειρίας με ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Τελευταία ενημέρωση: 2016-03-03, 08:19:14
Μόσχα: Υπέγραψε 40 συμφωνίες εκεχειρίας με ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως υπέγραψε συνολικά 40 συμφωνίες με ένοπλες οργανώσεις της Συρίας, εν μέσω της εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στη χώρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις με τους ηγέτες 11 ακόμη οργανώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα ο διοικητής του ρωσικού κέντρου για τη συμφιλίωση των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία, Σεργκέι Κουραλένκο δήλωσε πως το κέντρο δέχεται αναφορές από το Γενικό Επιτελείο της Συρίας και από ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που τηρούν την εκεχειρία που κάνουν λόγο για συνεχείς εκτοξεύσεις οβίδων πυροβολικού από την τουρκική επικράτεια.

"Θεωρούμε κατάφωρα προκλητικές αυτές τις ενέργειες από την Τουρκία που στοχεύουν να εκτροχιάσουν το καθεστώς της εκεχειρίας καθώς και γενικά την πορεία συμφιλίωσης στη Συρία", τόνισε ο Κουραλένκο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε την ίδια ώρα πως η παύση των εχθροπραξιών οδήγησε στην αύξηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, σημειώνοντας πως ο Λευκός Οίκος έχει παρατηρήσει μια μείωση των αεροπορικών επιθέσεων ενάντια σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης και σε άμαχο πληθυσμό.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Ρωσία για να βελτιώσουν την πρόσβαση σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία στη Συρία και να σταματήσουν την συριακή κυβέρνηση από το να αφαιρεί ιατρικό υλικό από τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν οι αυτοκινητοπομπές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε πως σύροι αξιωματούχοι "απέρριψαν" την Δευτέρα ιατρικό υλικό που ήταν μέρος του φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφερε μια αυτοκινητοπομπή με προορισμό την πολιορκούμενη πόλη Μοανταμίγια.

Όπως τόνισε ο Μπλίνκεν οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις παρακολουθούν την εύθραυστη παύση των εχθροπραξιών για να "αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση", υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια "δύσκολη διαδικασία".

"Είμαστε όντως πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις αναφορές ότι ιατρικές προμήθειες αφαιρούνται από κάποιες αυτοκινητοπομπές. Αυτό είναι ένα θέμα που προέκυψε πριν την συγκρότηση της Ειδικής Ομάδας", δήλωσε ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην διεθνή ομάδα υποστήριξης για τη Συρία.

"Εργαζόμαστε τώρα, και με τη Ρωσία για να διασφαλίσουμε ότι εφεξής τα ιατρικά εφόδια θα παραμένουν στα φορτία των αυτοκινητοπομπών καθώς διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια", πρόσθεσε.

real.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=