ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός ομοφυλόφιλος ποιητής ζητάει άσυλο στο Ισραήλ

ιρανός-ομοφυλόφιλος-ποιητής-ζητάει-ά-88391

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν. Σήμερα, ωστόσο, στον λαιμό του δεσπόζει ζωγραφισμένο το Άστρο του Δαβίδ με τον ίδιο να εξηγεί: «αγαπώ αυτό το τατουάζ. Και γνωρίζω ότι μπορεί να προκαλεί την περιέργεια των ανθρώπων και να φαίνεται παράξενο αλλά αγαπώ το σχήμα του. Γνωρίζω ότι είναι ένα εβραϊκό σύμβολο, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα σ’ αυτό το τατουάζ και τη θρησκεία». Για τον Παγιάμ Φεϊλί ο λόγος, έναν νεαρό ιρανό ομοφυλόφιλο ποιητή ο οποίος, γνωρίζοντας τους κινδύνους – από μαστιγώματα έως την εσχάτη των ποινών – που θα αντιμετώπιζε στην περίπτωση που επέστρεφε στην πατρίδα του, επέλεξε να καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στο Ισραήλ.

Αφότου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, πέρυσι, τη χώρα του, ο Παγιάμ Φεϊλί αρχικά κατέφυγε στην Τουρκία. Έως τη στιγμή που μετέβη στο Τελ Αβίβ για να συμμετάσχει σ’ ένα φεστιβάλ ποίησης, κατά τη διάρκεια του οποίου η νουβέλα του με τίτλο «Θα Μεγαλώσω, θα Καρποφορήσω…Σύκα» που εστιάζει στην ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ιρανών στρατιωτών κατά τον οκταετή (1980-1988) πόλεμο Ιράν-Ιράκ, παρουσιάστηκε ως θεατρικό έργο και, μάλιστα, μεταφρασμένο στα εβραϊκά.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ είναι το καλύτερο και το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, και ευελπιστώντας πως οι ισραηλινές Αρχές θα ικανοποιήσουν το αίτημά του.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοφυλοφιλία στο Ιράν είναι παράνομη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πριν από μία πενταετία, το 2011, τρεις άνδρες εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας ενώ το 2007, ο τότε ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη είχε δηλώσει πως «στο Ιράν δεν έχουμε ομοφυλόφιλους όπως έχετε εσείς στη χώρα σας. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει στη δική μας χώρα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου