ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Μπαν Γκι Μουν στις χώρες που κλείνουν τα σύνορα

επίθεση-μπαν-γκι-μουν-στις-χώρες-που-κλ-88569

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν κατήγγειλε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.

Αυτή η σύμβαση, εξηγεί ο ίδιος σε μία ανακοίνωση, επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες. Ο Γ..Γ του ΟΗΕ τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Όμως απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».

Ο Μπαν Γκι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτόυντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο» και γνωστοποιεί ότι στην προσεχή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ θα διεξαχθεί μία σύνοδος για τη μετανάστευση την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Τέσσερις χώρες κλείνουν την στρόφιγγα για τους πρόσφυγες

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η απόφαση που πήραν οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αστυνομικοί αρχηγοί, ανακοίνωσε η Λιουμπλιάνα, είναι “υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν”.

Nωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωνε πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε.

Ράμα: Η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες

Ειδικότερα για τη συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι «θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα».

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του στο “Pink”, και στην απόφαση για τη χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων, για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.

Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα». Αυτό σημείωσε, σε δηλώσεις της, σήμερα (26/02) η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην Αθήνα ο Τουσκ

Ολες τις πρωτεύουσες των χωρών που συγκροτούν τον βαλκανικό διάδρομο σκοπεύει να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε, θα ταξιδέψει σε Βιέννη και Λουμπλιάνα (1η Μαρτίου), Ζάγκρεμπ και Σκόπια (2 Μαρτίου) και Αθήνα (3 Μαρτίου), για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ αλλά και τον επικεφαλής της Frontex την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

euro2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου