ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο-μαμούθ στην Total για το «πετρέλαιο αντί τροφίμων» στο Ιράκ

πρόστιμο-μαμούθ-στην-total-για-το-πετρέλα-88928

Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο Total σε πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ για διαφθορά σε σχέση με το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του ΟΗΕ στο Ιράκ από το 1996 έως το 2003.

Η ποινή συνάδει με τα αιτήματα του βοηθού δημόσιου κατήγορου και αποτελεί τη μέγιστη ποινή που επέσυρε το αδίκημα την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα. Ο ελβετικός πετρελαϊκός όμιλος Vitol έχει καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 300.000 ευρώ. Πρωτοδίκως όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί.

Ο συνήγορος της Total Ζαν Βέιλ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την απόφαση.

Ένας από τους κατηγορούμενους αθωώθηκε, άλλοι 11 καταδικάστηκαν σε πρόστιμα από 5.000 ευρώ με αναστολή έως 100.000 ευρώ.

Ανάμεσά τους και ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζαν-Μπερνάρ Μεριμέ και ο πρώην διπλωμάτης Σερζ Μπουαντεβέ, οι οποίοι καταδικάστηκαν στην καταβολή προστίμων 50.000 και 70.000 ευρώ αντίστοιχα.

Έπειτα από οκτώ χρόνια ανάκρισης και έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, το πλημμελειοδικείο του Παρισιού εξέδωσε στις 8 Ιουλίου 2013 μία θεαματική ετυμηγορία στην υπόθεση αυτή απαλλάσσοντας όλους τους κατηγορούμενους.

Η εισαγγελία κατέθεσε έφεση για τους περισσότερους από αυτούς αλλά όχι και κατά του γάλλου πρώην υπουργού Σαρλ Πασκουά και του Κριστόφ ντε Μαρζερί, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Total, της οποίας ήταν τότε διευθυντής για τη Μέση Ανατολή του τμήματος «εκμετάλλευση-παραγωγή». Και οι δύο έχουν αποβιώσει.

Σε ισχύ από το 1996 έως το 2003 το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» είχε στόχο να αμβλύνει τις συνέπειες ενός αυστηρού εμπάργκο του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.

Το πρόγραμμα επέτρεπε στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να πωλεί πετρέλαιο, σε περιορισμένες ποσότητες και υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, σε αντάλλαγμα για ανθρωπιστικά και καταναλωτικά αγαθά. Όμως η Βαγδάτη παρέκαμψε το πρόγραμμα μέσω παράλληλων πωλήσεων και υπερτιμολογήσεων, διανέμοντας εκατομμύρια βαρέλια σε «φιλικές» προσωπικότητες ή ενθυλακώνοντας προμήθειες από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου