ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα συμφωνεί για νέες κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας

η-κίνα-συμφωνεί-για-νέες-κυρώσεις-σε-βά-91530

Πεκίνο και Ουάσινγκτον έφτασαν σε συμφωνία για ψήφισμα του ΟΗΕ που θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιόνγκγιανγκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, στον απόηχο της πρόσφατης εκτόξευσης.

Ο Λευκός Οίκος επισήμως ανέφερε πως ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε «σθεναρή και ενιαία» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας, μετά την πρόσφατη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, εκτίμησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον ότι η αντίδραση αυτή θα λάβει τη μορφή μιας «απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πηγαίνει πιο μακριά από τις προηγούμενες αποφάσεις» του σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ήδη υφίσταται βαριές διεθνείς κυρώσεις, προστέθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο συνομιλητές «συμφώνησαν στο ότι δεν αποδέχονται η Βόρεια Κορέα να γίνει ένα κράτος που θα διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας των ΗΠΑ και της Κίνας —του μοναδικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο— σηματοδοτεί πως ανοίγει ο δρόμος για την ταχεία υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καθιστά ακόμη πιο αυστηρές τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαπραγματεύονταν για το ζήτημα αυτό επί έξι εβδομάδες.

Λίγες ώρες πριν εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διπλωματικές πηγές στο ΣΑ του ΟΗΕ είχαν δηλώσει πως η απόφαση για τη Βόρεια Κορέα αναμένεται να υιοθετηθεί εντός ημερών, πιθανόν εντός της εβδομάδας. Μια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η απόφαση αυτή προβλέπει την επιβολή «πολύ σκληρών μέτρων».

Μόνο οι Ρώσοι, που όπως και το Πεκίνο φοβούνται την κατάρρευση του βορειοκορεάτικου καθεστώτος λόγω των κυρώσεων, υπάρχει ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την υιοθέτηση της απόφασης, χωρίς πάντως να θεωρείται πως είναι πιθανό να την εμποδίσουν.

Σε ακόμη μια ένδειξη προόδου στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε σε χωριστή ανακοίνωσή της ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να λάβει μέρος σε μια σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια την 31η Μαρτίου και την 1η Απριλίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συμμετείχε για λίγο στη συνάντηση της Ράις με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ, «υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την οικοδόμηση μιας σταθερής, εποικοδομητικής και παραγωγικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου