Το Βέλγιο εντατικοποιεί τους συνοριακούς ελέγχους

Τελευταία ενημέρωση: 2016-02-24, 13:51:31
Το Βέλγιο εντατικοποιεί τους συνοριακούς ελέγχους

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την απόφαση να κλείσει προσωρινά τα σύνορά του με την Γαλλία εν μέσω ανησυχίας για αύξηση της εισροής μεταναστών.

Πάνω από 290 αστυνομικοί θα ενισχύσουν τα σύνορα με την Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν.

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ γαλλικό δικαστήριο συσκέπτεται επί της νομιμότητας του προγραμματισμού της γαλλικής κυβέρνησης να εκδιώξει χιλιάδες μετανάστες το στρατόπεδο «Ζούγκλα» στο Καλαί.

«Είναι ήδη στο δρόμο τους προς εδώ», είπε ο κ. Jambon.

Ο ίδιος είπε ότι οι έλεγχοι, που αναστέλλουν προσωρινά την συνθήκη Σένγκεν θα διατηρηθούν «όσο χρειαστεί».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν για όλους αφού θα γίνονται «στοχευμένοι έλεγχοι» ενώ εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια να θεωρηθούν πρόσφυγες πολέμου, θα απελαύνονται.

«Θα φυλάσσουμε τα σύνορα σε στρατηγικά σημεία, επιλεγμένα και γνωστά στην αστυνομία ως πιθανές διαδρομές παράνομων διακινητών.»

Οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί ενώ φράχτες έχουν υψωθεί στα ευρωπαϊκά σύνορα, ως αντίδραση στην είσοδο άνω του 1 εκατ. μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Η πλειοψηφία προέρχεται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Γάλλοι και Βρετανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στο Καλαί και να αποτρέψουν άλλους από το να οδεύσουν εκεί με την ελπίδα ότι θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι μετανάστες της «Ζούγκλας» του Καλαί ενημερώθηκαν στην προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πρέπει να φύγουν από το νότιο τομέα του στρατοπέδου.

Μόλις ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή των γαλλικών αρχών, η βελγική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί στο έδαφός της μετανάστες από το Καλαί.

Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι άθλιες και η ύπαρξή του έχει καταστεί αμφιλεγόμενο ζήτημα τόσο στη Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

tovima.gr

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=