ΔΙΕΘΝΗ

Twitter: παγκόσμια πρωταθλήτρια στη λογοκρισία είναι η Τουρκία

twitter-παγκόσμια-πρωταθλήτρια-στη-λογοκρι-93544

Σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η χώρα που έχει εκδώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αφαίρεσης αναρτήσεων στον κόσμο είναι η Τουρκία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η οποία εκδίδεται κάθε δύο χρόνια, στη διάρκεια Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2015, το 95% των ακυρωμένων λογαριασμών και το 90% των ακυρωμένων tweets παγκοσμίως, ήταν από τη Τουρκία.

Από τους 432 λογαριασμούς Twitter που διαγράφηκαν στο δεύτερο μισό του 2015, η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τους 414 και για τα 3003 ακυρωμένα tweets, σε σύνολο 3353. Σύμφωνα με την έκθεση, στο ίδιο διάστημα, το Twitter έλαβε 4617 αιτήσεις αφαίρεσης περιεχομένου από 50 χώρες, εκ των οποίων οι 2211 ήταν από τη Τουρκία, δηλαδή το 48% των συνολικών αιτήσεων. Τη Τουρκία ακολουθεί η Ρωσία, με 1735 αιτήσεις για αφαίρεση περιεχομένου.

Από τις 480 αιτήσεις για αφαίρεση περιεχομένου που έλαβε το Twitter έπειτα από δικαστική εντολή στο δεύτερο μισό του 2015, οι 450 ήταν από τη Τουρκία. Και οι αιτήσεις για τον ίδιο λόγο από τη Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TiB) υπερδιπλασιάστηκαν το δεύτερο μισό του 2015, αγγίζοντας τις 761, τη στιγμή που ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 310 το πρώτο μισό της ίδιας χρονιάς.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, το Twitter υπέβαλε νομικές ενστάσεις στα δικαστήρια της Τουρκίας, όταν έκρινε ότι οι εντολές αφαίρεσης περιεχομένου παραβίαζαν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Μόλις το 6% των ενστάσεών του Twitter εγκρίθηκαν. Η Τουρκία απαγόρευσε την πρόσβαση στο Twitter το 2014 και ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν δεσμεύθηκε να “καταστρέψει” την ιστοσελίδα, έπειτα από τις αποκαλύψεις που ενέπλεκαν τον ίδιο και μέλη του στενού του κύκλου σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η απαγόρευση ήρθη έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου