ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Μπροστά στην πρώτη του ήττα ο Εβο Μοράλες

βολιβία-μπροστά-στην-πρώτη-του-ήττα-ο-ε-95577

Το «όχι» δείχνουν ως επικρατέστερο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, όπως και πολλές δημοσκοπήσεις εξόδου,στο δημοψήφισμα που διεξήχθη προχθές Κυριακή στη Βολιβία για να κριθεί εάν ο πρόεδρος Έβο Μοράλες θα μπορέσει να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο αξίωμα.

Την αισιοδοξία του νυν προέδρου πάντως διατηρεί το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί οι ψήφοι σε περιοχές όπου η απήχηση του πιο παλιού εν ενεργεία προέδρου της Λατινικής Αμερικής είναι μεγαλύτερη.

Εάν η καταγραφόμενη τάση επαληθευτεί θα πρόκειται για την πρώτη πολιτική ήττα του 56χρονου Έβο Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα που αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας του το 2006, και θα σημάνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2020, όταν λήγει η τρίτη του θητεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας, επί του 41,5% των ψήφων, το όχι συγκεντρώνει 59% και το ναι 41%.

Το βράδυ της Κυριακής το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ATB είχε μεταδώσει, βάσει μια δημοσκόπησης σε δείγμα ψηφοφόρων κατά την έξοδό τους από τα εκλογικά τμήματα που διενήργησε το ινστιτούτο Ipsos, ότι το όχι συγκέντρωνε 52,3% έναντι 47,7%. Το τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, επικαλούμενο έρευνα της εταιρείας Equipos Mori, προέβλεψε επίσης ότι το όχι θα κερδίσει, με 51% έναντι 49%.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, 6,5 εκατ. Βολιβιανοί, όπως και 300.000 στο εξωτερικό, κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να επιτρέψουν ή όχι στον πρόεδρο της χώρας του να διεκδικήσει νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025. Η συμμετοχή ανήλθε στο 87%.

«Θα περιμένουμε υπομονετικά το τελευταίο σφύριγμα του εκλογικού δικαστηρίου, είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Μοράλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποσχόμενος ότι «θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα, είτε κερδίσει το όχι είτε το ναι, ανέκαθεν αυτό κάναμε, αυτό είναι η δημοκρατία».

Ερωτηθείς πριν από την ψηφοφορία από την ισπανική εφημερίδα El País, ο Μοράλες είχε δηλώσει ότι αντιμετωπίζει με ηρεμία το ενδεχόμενο ήττας του: «Είμαι έτοιμος. Με αυτό το ιστορικό (σ.σ. στην προεδρία της Βολιβίας), θα φύγω ευτυχής και ικανοποιημένος. Θα λάτρευα να προπονώ αθλητές».

Πάντως, παρά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και όσα έδειξαν οι δημοσκοπήσεις εξόδου, το στρατόπεδο του προέδρου και του κόμματός του, του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS), επιμένει ότι είναι ακόμη πρόωρο να θεωρηθεί πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί, καθώς δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί οι ψήφοι από τις αγροτικές περιοχές, όπου ο Έβο Μοράλες έχει μεγαλύτερη ισχύ. Ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία έκρινε πως είναι «πολύ πιθανό οι αριθμοί να μεταβληθούν ραγδαία», καλώντας την αντιπολίτευση να μην πανηγυρίζει πρόωρα. «Θα έκανε καλά να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό της και να περιμένει με υπομονή τα (τελικά) αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ορκισμένοι αντίπαλοι του Μοράλες οργάνωσαν ήδη γλέντια σε πολλές πόλεις, όπως η Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, ή η Τρινιδάδ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Μια ενδεχόμενη ήττα του Μοράλες ενδέχεται να σηματοδοτήσει «εσωτερικές συγκρούσεις για την διαδοχή», εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο πολιτικός αναλυτής Αντρές Τόρες. Αλλά πρόσθεσε πως θα είναι «πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας διάδοχος» με τέτοια ικανότητα να ενώνει και να εισακούεται από τα κοινωνικά κινήματα, προέβλεψε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου