ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

συνάντηση-αναστασιάδη-μέρκελ-για-τις-101955

Με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση εντάσσεται στις επαφές που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης για το Κυπριακό, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις συναντήσεις, ο Ν.Αναστασιάδης θα εκθέσει τις απόψεις και θέσεις του για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας στους συνομιλητές του την πραγματική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων στις συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία, σύμφωνα με πηγή της κυπριακής κυβέρνησης, βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιέργησε στις Βρυξέλλες ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Τόσο οι επαφές στις Βρυξέλλες όσο και η αναγκαία αποσαφήνιση της κατάστασης στο Κυπριακό εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη Λευκωσία, δεδομένων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της τουρκικής ένταξης, δρομολογώντας το άνοιγμα των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κύπρος και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές κυπριακές ανησυχίες.

Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο οποίο κατέληξαν από τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της Άγκυρας προς διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μεταξύ άλλων, είχε συμφωνηθεί όπως έως τον Μάρτιο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα αριθμού διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρονοδιάγραμμα που συνέπιπτε με τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για την επίλυση μέχρι τότε του Κυπριακού, οι οποίες όμως στην πορεία διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα η Λευκωσία πλέον να προχωρεί με τις διεργασίες για την κανονική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου