ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Tο πρώτο κοινοβούλιο που λειτουργεί 100% με ηλιακή ενέργεια

πακιστάν-tο-πρώτο-κοινοβούλιο-που-λειτ-104536

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν είναι πλέον το πρώτο στον κόσμο που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια. Γνωστή με την ονομασία Μάτζλις-ι-Σούρα η έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της χώρας Ισλαμαμπάντ είναι πλέον φιλική προς το περιβάλλον χάρη στην κυβέρνηση της Κίνας η οποία επιδιώκοντας τη σύσφιξη των σχέσεών της με την μουσουλμανική χώρα των περισσότερων από 190 εκ. κατοίκων χρηματοδότησε την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου με 47 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα η επίσημη έναρξη των εργασιών έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε πέρυσι στο Πακιστάν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Σήμερα το ηλιακό πάρκο παράγει 80 μεγκαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, 62 από τα οποία καταναλώνονται για τη λειτουργία του κοινοβούλιο ενώ τα υπόλοιπα 18 καταλήγουν στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, αναφέρει ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» επικαλούμενος δημοσιεύματα του πακιστανικού Τύπου.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιο πρότζεκτ (σε δημόσιο κτίριο) στο Πακιστάν, και θα ακολουθήσουν και άλλα δημόσια κτίρια που θα αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση», προσδιόρισε σε δηλώσεις του ο ειδικός γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης του Πακιστάν Μουναουάρ Αμπάς Σαχ.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο κοινοβούλιο το οποίο λειτουργεί κανονικά, συχνά ξεπερνά τα δύο μέγκαβατ. Εκτιμάται πως η πακιστανική κυβέρνηση θα εξοικονομεί περίπου 900.000 ευρώ τον χρόνο, χρήματα τα οποία κατά το παρελθόν δαπανούσε για την εξόφληση λογαριασμών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου