ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν πάει Ρώμη μετά το «λιώσιμο των πάγων»

το-ιράν-πάει-ρώμη-μετά-το-λιώσιμο-των-π-135693

Από την ιταλική πρωτεύουσα ξεκινά ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί την επίσκεψή του στην Ευρώπη, πρώτη περιοδεία του ιρανού ηγέτη από το ξεκίνημα του αιώνα και αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη Σαουδική Αραβία σε «αποκλιμάκωση» για χάρη «της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Ροχανί συναντάται το απόγευμα της Δευτέρας στην Ρώμη με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο πρώτο του τετ-α-τετ επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τις επόμενες ημέρες, ο ιρανός πρόεδρος θα συνεχίσει το ταξίδι του και στο Παρίσι – όπου και αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την αγορά των Airbus.

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για την άρση των κυρώσεων έχει καλλιεργήσει το έδαφος για επιστροφή της Τεχεράνης στη διεθνή σκηνή, και η οικονομία είναι το πρώτο πεδίο. Προ ημερών δε, ο κινέζος πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Ιράν.

Τις πρώτες ώρες της εφαρμογής της συμφωνίας, η Τεχεράνη είχε δείξει πως προτίθεται να αγοράσει πάνω από εκατό αεροσκάφη της Airbus (με έδρα τη γαλλική Τουλούζη) -κάτι που την Κυριακή επιβεβαίωσε, λέγοντας πως θα αγοράσει σχεδόν άλλα τόσο και της αμερικανικής Boeing.

Ιρανικό ΥΠΕΞ: Θέλουμε αποκλιμάκωση με το Ριάντ

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απεύθυνε μήνυμα στη Σαουδική Αραβία για αποκλιμάκωση των εντάσεων – η εκτέλεση του σιίτη ιμάμη στο Ριάντ μετά την Πρωτοχρονιά είχε προκαλέσει σπιράλ κατάρρευσης των διμερών σχέσεων και κύμα αντιδράσεων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας σε όλο τον σιιτικό κόσμο.

Η κλιμάκωση ρίχνει την σκιά της στη διεθνή συνεργασία για τη Μέση Ανατολή και πρωτίστως στο ζήτημα της Συρίας – οι θερμοί τόνοι στη σύγκρουση Ριάντ-Τεχεράνης έφεραν νέα απειλή για τη διενέργεια των ειρηνευτικών συνομιλιών επί του Συριακού που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες (με ακόμη πολύ θολό το τοπίο).

Ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί κάλεσε τη Δευτέρα στο να γίνει «κάθε βήμα αποκλιμάκωσης» της έντασης.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθεί την περιοχή να γίνει σταθερότερη και φυσικά ασφαλέστερη, ώστε να καταπολεμήσουμε την πραγματική πρόκληση στην περιοχή, που είναι η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και φυσικά ο σεκταρισμός» ανέφερε ο Αρακτσί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου