ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συναγερμός για την χειμερινή καταιγίδα Τζόνας

ηπα-συναγερμός-για-την-χειμερινή-κατα-139517

O χειμώνας άργησε, αλλά θα πλήξει με σφοδρότητα το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, το οποίο έχει τεθεί σε συναγερμό ενόψει της χειμερινής καταιγίδας Τζόνας.

Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει την Παρασκευή και το Σάββατο έως και τα 60 εκατοστά κατά τόπους, ιδίως στην Ουάσιγκτον, κάτι πρωτοφανές εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως και τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα.

«Μια σφοδρή χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει ένα τμήμα των ανατολικών ΗΠΑ το διάστημα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τον παγετό, τους ισχυρούς ανέμους και τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές» προβλέπουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν , οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε θα σημειωθούν οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις και οι άνεμοι θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο (θα πνέουν με ταχύτητα 90 χλμ. / ώρα). Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου.

Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σε περίπου 15 πολιτείες, από τις ακτές του Ατλαντικού (μεταξύ Νέας Υόρκης και Νότιας Καρολίνας) έως το Άρκανσο, στα κεντρικά. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από το πέρασμα του Τζόνας.

Το ύψος του χιονιού θα ανέλθει έως τα 60 εκατοστά κατά τόπους, ιδίως στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές όπως τη Βαλτιμόρη και ενδεχομένως την Φιλαδέλφεια.

Εφόσον αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ο Τζόνας θα ανέλθει στη δεύτερη θέση μεταξύ των φαινομένων κατά τα οποία έπεσε η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού σε διάστημα 2 ημερών στην Ουάσιγκτον μετά τα 66 εκατοστά της καταιγίδας Νίκερμποκερ το 1922.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η στέγη του Knickerbocker, ενός κινηματογράφου, υπό το βάρος του χιονιού. Σε διάστημα 3 ημερών στην πρωτεύουσα το ύψος του χιονιού είχε φθάσει τα 71 εκατοστά, ύψος-ρεκόρ από το 1884.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι θα κηρύξει την πόλη σε κατάσταση «συναγερμού λόγω του χιονιού» αύριο από τις 17.30 ώρα Ελλάδας, ενώ τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν νωρίτερα.

Αβέβαιη η κατάσταση σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη

Η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη – που επλήγησαν σφόδρα τον περασμένο χρόνο – δεν θα επηρεαστούν από τις χιονοπτώσεις. γνωστοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) στο Διαδίκτυο, κάνοντας ωστόσο λόγο για μια «αβέβαιη» κατάσταση. Από τα νότια στα ανατολικά, στο Κεντάκι και τη Βόρεια Καρολίνα ιδίως, οι αρχές προειδοποιούν για παγετό.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου την Πέμπτη ότι το ύψος του χιονιού θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 20 και 30 εκατοστών το διάστημα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής.

«Σε αυτήν την φάση, το πρωί της Πέμπτης, οι προβλέψεις δεν είναι και τόσο ξεκάθαρες, ωστόσο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα να σημειωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο» επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Μια μικρή γεύση του τι μέλλει γενέσθαι την Παρασκευή πήραν οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών, ιδίως στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη το βράδυ όταν άρχισε να πέφτει χιόνι σε ώρα αιχμής με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο αλλά και τροχαία ατυχήματα. Το ύψος του χιονιού έφθασε μόλις τα 3 εκατοστά.

Η δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη καθώς «η πόλη δεν είχε εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας», με αποτέλεσμα τα τεράστια μποτιλιαρίσματα στους δρόμους.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Πολιτείας της Βιρτζίνιας ανέφερε ότι κλήθηκε να επέμβει σε 767 τροχαία και σε 392 περιπτώσεις οχημάτων που υπέστησαν βλάβες. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σε ένα ατύχημα ενώ σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε καραμπόλα.
Στη Βόρεια Καρολίνα, δύο γυναίκες σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε τροχαία δυστυχήματα λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου