ΔΙΕΘΝΗ

Το ISIS κατέστρεψε το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ

το-isis-κατέστρεψε-το-αρχαιότερο-χριστια-140680

Τζιχαντιστές του ISIS ισοπέδωσαν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ- άλλο ένα θύμα της συνεχιζόμενης εκστρατείας καταστροφής αρχαίων μνημείων.

Το κτίσμα επέζησε των επιθέσεων της φύσης και του ανθρώπου για 1.400 χρόνια, ενώ στα πρόσφατα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και ως τρόπος λατρείας για Αμερικανούς στρατιώτες.

Ωστόσο, δορυφορικές φωτογραφίες που έφτασαν στην κατοχή του Associated Press επιβεβαιώνουν πως το μοναστήρι του Αγίου Ηλία στη Μοσούλη.

Όσοι γνώριζαν για το μοναστήρι αναρωτιούνταν για τη μοίρα του μετά την κατάληψη της περιοχής από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014 και την αποκοπή των επικοινωνιών.

Πλέον, ανήκει σε μια λίστα με πάνω από 100 κατεστραμμένα μνημεία και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνουν ναούς, τάφους, εκκλησίες και τζαμιά. Ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στη Νινευή, την Παλμύρα και τη Χάτρα.

Μουσεία και βιβλιοθήκες έχουν λεηλατηθεί, βιβλία έχουν καεί και έργα τέχνης έχουν καταστραφεί ή πωληθεί στη μαύρη αγορά.

Το μοναστήρι (αλλιώς, Ντάιρ Μαρ Έλια) είχε πάρει το όνομά του από έναν Ασσύριο χριστιανό μοναχό- τον Άγιο Ηλία, ο οποίος το έχτισε μεταξύ του 582 και του 590 μ.Χ. Ήταν ιερός χώρος για Ιρακινούς χριστιανούς για αιώνες και μέρος της χαλδαϊκής καθολικής κοινότητας της Μέσης Ανατολής.

Το 1743 χτύπησε η τραγωδία όταν 150 μοναχοί που αρνήθηκαν να εξισλαμιστούν σφαγιάστηκαν κατόπιν εντολής Πέρση στρατηγού, και προκλήθηκαν ζημιές στο μοναστήρι.

Για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν χώρος προσκυνήματος, αν και χρησιμοποιήθηκε ως ιρακινό στρατόπεδο εκπαίδευσης και μετέπειτα αμερικανική βάση.

Το 2003 ένας τοίχος γκρεμίστηκε όταν χτυπήθηκε από πυργίσκο άρματος που είχε πληγεί κατά τη μάχη, ενώ Ιρακινοί στρατιώτες είχαν ήδη οχυρωθεί μέσα.

Στη συνέχεια καταλήφθηκε από στρατιώτες της αμερικανικής 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, που άφησαν τα δικά τους σημάδια στους αρχαίους τοίχους, μέχρι την παρέμβαση Αμερικανού στρατιωτικού ιερέα, ο οποίος επιδόθηκε σε έναν αγώνα συντήρησης/ διατήρησης και μετατροπής του σε χώρο προσκυνήματος, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρατιώτες να ξεναγούνται στο μοναστήρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου